URBANISME
La Generalitat impedeix la construcció de 43.600 habitatges al litoral
Aprovat definitivament el pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles de Malgrat de Mar a Alcanar
Amb el de la Costa Brava i el de l’Alt Pirineu s’aturen en total 67.000 habitatges
El Departament de Territori ha aprovat definitivament el, pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles al litoral entre Malgrat de Mar i Alcanar amb l’objectiu de protegir la costa catalana envers la urbanització excessiva. El PDU analitza el planejament dels 41 municipis situats en aquest tram de costa —menys l’àrea metropolitana de Barcelona—, identifica aquells àmbits on encara s’hi podria construir i els revisa sota criteris moderns de sostenibilitat. Fruit d’aquesta revisió, es proposa impedir la construcció de 43.600 nous pisos en aquest tram de costa el 41% dels possibles. En l’aprovació inicial el juliol del 2022 la xifra era més elevada: 46.800 habitatges, un 44% dels possibles. El pla director ha analitzat 335 àmbits concrets de 30 dels 41 municipis, que sumen 4.800 hectàrees de superfície i on encara s’hi podrien construir uns 106.000 nous habitatges, aproximadament. L’objectiu era verificar si la urbanització prevista a cadascun es considera sostenible o no actualment segons els nous criteris. Un cop analitzat cada àmbit on encara s’hi podria construir, s’ha decidit mantenir 102 sectors tal com estan al planejament municipal; modificar alguns dels paràmetres de 157 sectors, i desclassificar directament altres 76 sectors.
Entre les modificacions que es proposen es destaca la implantació d’un mínim de sostre d’activitat econòmica i/o allotjament dotacional en un mateix àmbit territorial per aconseguir l’equilibri entre població ocupada resident i llocs de treball localitzats. Segons destaca la consellera de Territori, Ester Capella, “Evitem les urbanitzacions disperses, que signifiquen consum de sòl, d’aigua, congestió de trànsit i desarrelament”, ha explicat la consellera. En lloc d’aquest model: “apostem per les trames urbanes, per les ciutats i pobles compactes que generen arrelament i nuclis de població”.
Costa completada
El PDU de revisió de sòls no sostenibles entre Malgrat de Mar i Alcanar completa la revisió del planejament municipal de tota la costa, un àmbit sensible i sotmès a pressions. Durant la seva fase d’informació pública va rebre 184 escrits d’al·legacions de particulars i ajuntaments. A aquest PDU cal sumar-hi un altre similar aprovat l’any 2021 per al litoral gironí, conegut com el Pla de Protecció de la Costa Brava, que va impedir la construcció de prop de 15.000 habitatges. Prèviament, el 2020 es va aprovar un altre específic per a l’Alt Pirineu, que va impedir la construcció de 8.500 nous habitatges. Per tant, i segons destaca la consellera, sumant els tres PDU de revisió de sòls, el Govern haurà evitat la construcció d’uns 67.000 nous habitatges en indrets que no són sostenibles ni ambiental ni socialment, o en llocs amb riscos.
Els ajuntaments han de revisar i refer els seus plans d’ordenació urbanística municipal (POUM), adaptant-los a les noves directrius, un procés sovint llarg i dificultós per als municipis. En el cas del PDU de Malgrat a Alcanar, dels 41 municipis implicats n’hi ha 30 (el 73%) que no estan adaptats al planejament territorial modern, dels quals 19 tampoc s’han adaptat a la Llei d’urbanisme del 2002. En aquest sentit, doncs, els àmbits on el planejament municipal en vigor encara permetria construir són fruit de criteris antics que no s’adiuen amb els canvis socials experimentats des de la seva aprovació.