19 forats massa llaminers
Els veïns de l’entorn del golf de Sant Vicenç de Montalt, que va tancar fa més d’un any, temen pel futur urbanístic d’aquest paratge
L’alcalde diu que no hi ha cap projecte per fer-hi 400 pisos i anuncia que es redactarà un nou pla general que serà “participatiu”
Una extensió de 36 hectàrees, ara com ara, no urbanitzables. Són els terrenys per on transcorren els 19 forats del camp de golf de Sant Vicenç de Montalt, que va tancar fa més d’un any, a finals del 2022, per les constants pèrdues de la propietat. A costat i costat de l’autopista, amb vistes a mar i muntanya, el circuit esportiu s’enfila per un recorregut de cinc quilòmetres avui demacrat amb la gespa de color marró i arbres morts per la sequera, que també ha deixat buides les basses que hi ha dins el recinte.
“És un lloc llaminer per urbanitzar”, diuen preocupats des de l’Associació de Veïns Vil·les del Golf-Gran Sant Vicenç i l’Associació de Veïns Baix Poble, que s’han unit per reclamar a l’Ajuntament que la redacció del nou pla general (POUM)sigui realment participativa. Les dues entitats signen un manifest conjunt per recollir signatures amb l’objectiu que no es prenguin decisions que afectin l’urbanisme, com ara nous projectes o acords amb els propietaris del golf, amb el temor que s’arribi a una permuta perquè, a canvi de respectar una part de zona verda, es pugui convertir una part de les hectàrees en edificable.
El president de l’Associació de les Vil·les del Golf, Josep Lluís González, denuncia la deixadesa i l’abandonament del camp, però sobretot el preocupa que s’hi deixi urbanitzar en un futur. “Si l’Ajuntament deixa que això es faci malbé, els veïns posarem una reclamació patrimonial”, explica el president dels veïns de les 200 cases que es van construir envoltant tot el recinte i que temen que es devaluï el preu del seu habitatge si es deixen construir els 400 pisos que asseguren que s’han projectat. “El rumor hi és i els veïns estem preocupats per un creixement desmesurat i que el poble deixi de ser el que és”, diu González, després de reunir-se amb prop de 300 persones en l’assemblea veïnal que van convocar fa unes setmanes.
L’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt no té, a hores d’ara, un pla general d’ordenació urbana (POUM) que dicti el nombre d’habitatges i equipaments previstos que cal definir. Malgrat que el municipi va creixent en nombre d’habitants, superant els 6.000, el consistori es regeix amb les normes subsidiàries del planejament aprovat en 1986. L’últim POUM aprovat per l’Ajuntament, el 2012, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va declarar nul per diversos defectes i mancances el 2017, i des d’aleshores no s’ha esmenat aquesta anomalia.
L’alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Javier Sandoval (PSC), manté el compromís, que ja va traslladar a la reunió de veïns, d’aturar el pla general i convocar un procés “participatiu” per fer-ne un de nou. En aquest sentit, diu que, entre març i abril, es crearan les comissions per debatre amb els veïns sobre el model de poble i el seu futur creixement. “Tots estem d’acord en un creixement controlat, però també s’ha de veure on es pot fer habitatge protegit”, afirma Sandoval, que considera “excessius” creixements com ara el del sector de Sant Llop, on es poden fer 150 habitatges al costat de l’esquelet de formigó de 96 apartaments que van quedar a mitges el 2017, quan es va declarar nul el pla general. Per revisar-ho, el consistori traurà a licitació un nou contracte a un equip redactor.
“El golf està fora de tot”, assegura l’alcalde, que no té constància de cap document ni projecte per fer-hi més habitatges. Per Sandoval, aquest creixement desmesurat al poble –a l’entorn de 2.000 habitatges nous– s’ha fet servir en campanya electoral i ha quedat en l’imaginari dels veïns. “Només podem requerir a la propietat que hi faci un manteniment”, diu l’alcalde, que explica que algun inversor s’ha interessat per fer-hi una escola de golf, per ara sense èxit. Els veïns també mantenen contactes amb inversors per reobrir el golf, que com els que hi ha a Sant Andreu de Llavaneres, es rega amb aigua tractada de la depuradora. “Som un trosset molt llaminer i, si no trobem una solució, això es farà malbé i la temptació serà més gran”, conclou el portaveu veïnal, que tem que guanyi el ciment.
Polèmica pels pisos i un nou supermercat
La construcció del 48 habitatges protegits a la Riera del Gorg, a l’entrada del municipi accedint des de l’autopista, on es projecta fer un Aldi i un restaurant, té el vistiplau del consistori però l’oposició veïnal. Fa un parell de mesos que l’Ajuntament ha aprovat la reparcel·lació d’aquest pla parcial per fer els pisos. L’alcalde, Javier Sandoval, explica que ja ha tingut converses amb l’Incasol per fer la cessió dels terrenys on es projecten els dos blocs d’habitatge de lloguer social, la primera promoció al municipi. “És interessant i el poble hi guanya”, defensa l’alcalde. No pensen el mateix els veïns del sector, on l’anterior consistori havia projectat i aprovat fer 8 cases unifamiliars, i que denuncien aquests canvis “urgents i sorprenents” que canvien la tipologia urbanística per aixecar 48 habitatges i implantant, a més, un supermercat, quan a escassos 200 metres se n’acaba d’obrir un altre. “Sorprenentment, l’Ajuntament, en comptes d’esperar que el nou POUM sigui una realitat, que reordeni el territori, tira pel dret”, diu l’advocat dels veïns, Juli de Miquel Berenguer, que ha recorregut l’aprovació d’urgència i denuncia que quan es va vendre el solar, el maig del 2023, a un promotor, en principi, només podia comptar amb les previsions urbanístiques existents i ara resulta que, “en un tres i no res, han aparegut els 48 habitatges”.