Urbanisme

urbanisme

Prop de 60 obres complicaran la mobilitat a l’estiu a Barcelona

Afectaran sobretot a la Ronda de Dalt, la Diagonal i plaça Espanya

L’Ajuntament destinarà 29 MEUR als treballs, que inclouen la pavimentació de 100.000 metres quadrats de carrers

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 29 MEUR a obres durant aquest estiu en un total de 56 obres, gran part de les quals afectaran la mobilitat tot i que es portaran a terme en temporada estiuenca que és quan se suposa que hi ha menys circulació de vehicles i vianant. Segons ha explicat aquest matí la tinent d’alcalde Laia bonet, les afectacions més grans seran la cobertura de la Ronda de Dalt a la Vall d’Hebron, les obres de la L-8 de Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Espanya, les obres de la Via Laietana i la Rambla, el tramvia per la Diagonal i la plaça de les Glòries, a més d’interrupcions al Metro. També hi haurà millores a la xarxa d’aigua freàtica, i a les de gas natural i d’electricitat. En concret, l’Ajuntament destinarà aquest total de 29 milions d’euros per a 49 actuacions d’urbanització, infraestructures de transport públic i millora de serveis, i set treballs de pavimentació de prop de 100.000 metres quadrats.

Entre els carrers que seran pavimentats hi ha el de Sants, el de la Creu Coberta, la via Favència i l’avinguda Diagonal del carrer del Doctor Marañón a la plaça de Francesc Macià. En aquest cas, es preveu fer les actuacions entre el 12 i el 23 d’agost i, per fer-ho possible caldrà eliminar els carrils reversibles que hi ha a l’avinguda. La decisió d’anul·lar-los respon al fet, segons fonts municipals, que fa 20 o 30 anys que existeixen i actualment ja no compleixen el motiu d’ús per al que van ser pensats en el seu origen.

D’altra banda, entre les afectacions més destacades que ja estan en marxa hi ha el cobriment de la ronda de dalt, que actua sobre 340 metres d’aquesta via ràpida entre l’avinguda de Vallcarca i l’Institut Val d’Hebron. Es preveu que fins al 5 de setembre es tallin dos carrils entre els carrers Gran Vella i Anna Piferrer.

També continuaran les obres a la Rambla, on la nova fase dels treballs -que han d’acabar el 2027- es va iniciar el passat 17 de juny a cinc zones Santa Madrona – Arc del Teatre, Arc del Teatre – Liceu, Liceu-Portaferrissa i Portaferrissa-Canaletes.

L’altre gran obra que afectarà la mobilitat és el perllongament de la L-8 d’FGC fins a Gràcia, sobretot al voltant de la plaça Espanya. S’han iniciat els treballs d’obra civil per al pou d’emergència a Consell de Cent amb Urgell. Aquest últim carrer passarà de 4 a 2 carrils, i es desviarà el carril bici. També s’ha tallat el carrer Llançà als dos costats de la Gran Via per fer el pou d’atac, cosa que també elimina un carril de circulació a l’avinguda. A més, a partir del 15 de juliol s’ocuparà el parc Joan Miró per fer-hi el pou de terres, cosa que obligarà a talar un centenar del miler d’arbres actuals, cosa que ha generat polèmica entre el veïnat.

L’avinguda Diagonal tindrà dos grans punts d’obres. A la part baixa, entre Glòries i el passeig Sant Joan, s’acabarà la urbanització per al pas del tramvia, que aquest estiu ja farà proves en buit i està previst que funcioni plenament a la tardor. A la sortida cap a Esplugues, es farà un carril bus que enllaçarà amb la B-23 l’agost del 2025 i s’eliminarà el carril reversible.

A la plaça de les Glòries continuaran les obres durant mesos, però durant l’estiu es traslladarà el pas d’autobusos a la seva ubicació definitiva, a la part baixa, prop de la parada del tramvia i del metro, per fer un gran intercanviador de transport públic.

Finalment, a l’entorn de l’estació de Sants els treballs afectaran la circulació a l’avinguda Roma i a la ronda de Sant Antoni es faran obres a les voreres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia