Urbanisme

serveis

El nou pavelló de les Glòries incorporarà una coberta verda

Costarà 13,5 milions d’euros, serà eficient energèticament i tindrà d’una pèrgola fotovoltaica

El projecte del nou Pavelló Glòries-Meridiana Sud, així com l’enjardinament de l’illa delimitada pels carrers Sancho d’Àvila, Tànger, Zamora i Pamplona, al districte de Sant Martí, s’han presentat aquest dijous en el consell de barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. El poliesportiu s’integrarà a la parcel·la soterrat, de manera que, resolent la diferència topogràfica, s’ubicarà una coberta verda sobre l’equipament. Aquesta opció urbanística l’ha determinat el planejament vigent de l’àmbit, tal i com s’ha tractat a les diferents sessions del Compromís de Glòries.

La zona en què s’ubicarà el nou equipament té una doble qualificació urbanística (sistema de parcs i jardins urbans de nivell metropolità i sistema d’equipaments i dotacions comunitàries). La superfície estimada és d’uns 3.700 m2, amb una superfície urbanitzada a la part superior d’uns 5.000m2 aproximadament.

El projecte s’alinea amb la idea de naturalitzar l’interior d’illa, incrementant la biodiversitat i el confort climàtic. A més, garanteix la continuïtat dels espais verds i dona resposta a les característiques de l’entorn urbà, resolent les diferències topogràfiques que hi ha a l’àmbit.

S’ha projectat un nou espai verd on la natura passi a ser protagonista, amb la introducció d’espècies autòctones i adaptades amb baixos requeriments hídrics capaces d’aguantar períodes de sequera, a favor de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Es crearà una zona enjardinada d’estada amb un paviment tou i unes zones verdes, tipus illes refugi de biodiversitat que, juntament amb un estrat superior de vegetació (arbustiva i arbrat), generaran diversitat d’espais d’ombra. La reurbanització de l’àmbit garantirà uns recorreguts accessibles i segurs amb visibilitat de l’accés al pavelló des de qualsevol punt del parc.

El nou espai es preveu que quedi tancat en horari de capvespre, similar al funcionament horari dels interiors d’illa. Només es mantindrà l’accés principal des de Tànger independitzat per tal que els usuaris i usuàries del pavelló hi puguin accedir quan el parc estigui tancat i fins el tancament de l’horari de l’equipament.

Una pèrgola fotovoltaica marcarà l’accés a l’equipament, que rebrà il·luminació natural des del parc a partir d’una obertura en el terreny. En aquest sentit, el pavelló soterrat s’ha estructurat en tres nivells. El primer serà l’accés a la cota del parc i permetrà baixar a un vestíbul semi-exterior a través de l’ascensor o escala.

El segon nivell és la part més pública del pavelló i s’instal·larà el vestíbul, les grades i altres espais que poden ser utilitzats per a activitats complementàries. Aquesta zona quedarà il•luminada per unes lluernes i per l’espai semi-exterior de l’entrada.

Finalment, el tercer nivell inferior serà per a ús exclusiu dels esportistes i personal autoritzat, i se situaran els vestidors i les pistes. En aquest últim nivell també s’ubicaran els espais d’instal•lacions i magatzems.

A l’edifici es potenciaran certes estratègies segons l’estació, per reduir la demanda de climatització i la il·luminació. A més, l’equipament, a l’estar soterrat, se li preveu una elevada estabilitat tèrmica, que minimitza la demanda energètica.

Per a la demanda de climatització, el sistema de producció d’energia provindrà de la xarxa urbana Districlima, que utilitza fonts d’energia residuals en equips d’alt rendiment energètic per a produir aigua freda i calenta per al sistema de climatització i generació d’aigua calenta sanitària.

Les obres de construcció del nou pavelló i de la urbanització de la zona verda tenen un pressupost estimat de 13,5 milions d’euros i es preveu que estiguin enllestides a finals d’aquest mandat, l’any 2027.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia