Urbanisme

Figueres signa un conveni amb Enric Ruiz Geli per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

L’Ajuntament de Figueres i el reconegut arquitecte figuerenc Enric Ruiz Geli han signat el conveni per construir el nou Centre Cultural d’Arquitectura com a edifici singular a l’eix de l’estació ferroviària Figueres-Vilafant. L’equipament acollirà l’arxiu històric de Ruiz Geli amb maquetes com l’Aquari de Nova York o el prototip del projecte d’ElBulli. El consistori cedirà la parcel·la de 830 m2 situada a la rotonda de la carretera de Llers, punt estratègic d’entrada a la ciutat de la futura estació intermodal de tren i inclòs dins del pla de transformació ferroviària.

D’aquesta manera, la Fundació Me-We Enric Ruiz Geli, que impulsarà l’arquitecte figuerenc, assumirà la construcció de l’equipament i el seu posterior funcionament, dinamització i manteniment. L’espai tindrà un caràcter educatiu, formatiu i divulgatiu. L’Ajuntament, que cedeix el solar, assumirà el cost de la redacció de l’avantprojecte, que es podria presentar a la Biennal d’Arquitectura de Venècia del 2025.

Nova ubicació estratègica

Tot i que en un principi s’havia d’ubicar a la Pujada del Castell, finalment s’ha escollit un nou emplaçament perquè, segons explica l’alcalde de la ciutat, Jordi Masquef, “volem que sigui un edifici emblemàtic i d’entrada a la ciutat coincidint amb la construcció de la futura estació intermodal i de la transformació de l’entorn del barri del Turó-Nova Estació”.

Per la seva banda, l’arquitecte figuerenc es mostra “il·lusionat per construir l’arxiu i fer-lo públic a Figueres, d’on van sortir els meus primers projectes. Vull posar les arrels ben posades a Figueres i seguir volant”. La Fundació Me-We articularà un arxiu en xarxa de RuizGeli amb els centres MoMA de Nova York (Estats Units), CCA Montreal (Canadà) i FRAC Orléans i Centre Pompidou de París (França) que “permetrà a la ciutat Figueres formar part d’aquest mapa internacional”.

La nova ubicació del projecte s’emmarca dins del pla de transformació ferroviària i de la nova estació intermodal de tren convencional i alta velocitat, que se situarà a pocs metres de l’actual estació de l’AVE. Els treballs també inclouen la remodelació del carrer Avinyonet –entre el Passeig Nou i l’estació de l’AVE- i l’entorn, que unirà el centre històric amb la zona oest. Al costat de la rotonda de la carretera de Llers, a més de la construcció d’aquest nou edifici s’hi preveu un espai per a un establiment hoteler.

Projecte pedagògic

El projecte el va presentar l’anterior govern municipal a principis de 2023. Serà l’arxiu de 25 anys de professió de Ruiz Geli, un material dinàmic i un projecte pedagògic per reivindicar l’arquitectura. En concret, s’hi preveuen maquetes com la de l’aquari de Nova York, impressions en 3D i el prototip de projecte d’ElBulli, entre altres. L’arxiu que s’ubicarà a Figueres constarà d’una obra col·lectiva de professionals multidisciplinaris com el físic Josep Perelló, l’arquitecte Richard Buckminster Fuller i el ceramista Toni Cumella. El projecte també estableix que l’educació, la formació i la divulgació tindran un paper molt important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor de VTC per atropellar intencionadament un motorista

Barcelona
successos

La nena castellera ferida, evoluciona favorablement

Barcelona
infraestructures

A punt la primera fase de les obres de connexió del Consorci d’Aigües de Tarragona amb Sarral

Sarral
turisme

Impuls al cicloturisme al Pallars Jussà amb una nova passarel·la a la Ruta dels Llacs

Lleida
MEDI AMBIENT

Jornada per sensibilitzar sobre la protecció dels primats al Zoo

Barcelona
viticultura

Comença el 8è Festival Terrer Priorat

Cornudella de Montsant
Blanes

Donació de sang extraordinària d’estiu amb més participació

Blanes
societat

El Nepal redueix l’operatiu de recerca de la catalana desapareguda mentre feia senderisme

barcelona
un mite de les platges de l’escala

Etern Coquini Riquini

l’escala