Urbanisme

LA CRÒNICA

S’Agaró retorna al seu epicentre

Divendres, 450 convidats van poder conèixer l’epicentre, el lloc zero de la urbanització i entendre millor tot el fenomen, amb els cinc sentits posats

Senya Blanca, l’habitatge amb el qual Josep Ensesa Gubert i l’arquitecte Rafel Masó van posar la primera pedra del complex de s’Agaró, va ser l’epicentre de l’acte central del centenari de la ciutat jardí, divendres, durant la Festa dels Sentits, una vetllada privada, amb 450 assistents que van poder conèixer l’epicentre, el lloc zero de la urbanització i entendre millor tot el fenomen, amb els cinc sentits posats. Començant sempre per la vista, de la integració del xalet original de Masó, estrenat per la família el 24 de juliol de 1924, fins al jardí i la resta de peces encaixades ja el 1949 pel seu deixeble i hereu arquitectònic, Francesc Folguera, amb la llotja brunelleschiana com a tribuna excepcional sobre la Mediterrània i el camí de ronda. Un paisatge que va captivar Josep Pla, després de les seves reticències inicials, i amb paraules manllevades pel conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, en “la unió del cel i el mar”, i destacant el mèrit dels riscos i esforços afegits per continuar endavant amb tot el projecte, aquell llunyà juliol d’un segle enrere només esbossat en un grapat de plànols i croquis, en comptes d’asseure’s al sofà a contemplar l’horitzó des de casa seva.

En l’acte, tant Nadal com el president de la Diputació, Miquel Noguer, i l’alcalde, Maurici Jiménez, van reivindicar la tasca de la nissaga Ensesa per preservar el llegat, un exemple urbanístic a reivindicar, i resseguit en la història amb una projecció audiovisual sobre la façana de la casa. Però també hi va haver lloc per deixar córrer la resta de sentits. El gust i l’olfacte, amb un sopar servit pels xefs Romain Fornell, Albert Adrià, Rafa Zafra, Jose Pulido i Oriol Fernàndez; l’oïda, amb la música en viu que va tancar la nit; o el tacte de tocar i trepitjar una propietat protegida com a bé cultural d’interès local, però privada i habitada encara pels hereus de la família, cosa que complica la seva obertura al públic. Ocasionalment, però, ho han fet, com va ser el cas, mesos enrere, d’una visita del Col·legi d’Arquitectes de Girona, o aquest divendres, en un acte al qual també van assistir, a més de veïns i amics, personalitats com ara Josep Oliu, l’exalcaldessa gironina Anna Pagans o un altre dels sagaronencs militants, Joan Laporta. El brindis anual que la família celebrava cada juliol en l’aniversari, aquest any ha estat més multitudinari que de costum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia