Urbanisme

Torna l’esplendor al Portal de la Pau

Després de prop de deu anys de paralització, l’edifici on hi havia les oficines del Port de Barcelona llueix la façana plenament rehabilitada i restaurada

Es preveu que la segona fase de reforma, a l’interior, es pugui acabar el 2025 i els Amics de la Rambla exigeixen que el ritme d’obres al Port Vell no s’aturi

És un dels edificis icònics de la façana marítima –l’antiga– de Barcelona. Al peu de la columna de Colom ha llanguit durant dècades, i ha estat embolicat amb lones i tendals durant un bon temps, mentre els passejants es preguntaven què hi feia allà una edificació que recorda els palauets francesos de la segona meitat del XIX i per què no rebia el tracte que mereixia un edifici amb aspecte de palau tan a prop de mar.

L’espera ha acabat i des de fa pocs dies l’edifici del Portal de la Pau ja llueix la façana restaurada després de la primera fase de rehabilitació que hi ha portat a terme el Port de Barcelona. Aquest mes ha finalitzat la primera fase de rehabilitació i, amb aquesta, la seu històrica del Port de Barcelona torna a lluir la seva façana principal restaurada i sense bastides. Els treballs d’aquesta primera fase han inclòs la consolidació de l’estructura de l’edifici i la restauració de les façanes exteriors frontal i laterals. Ara, les obres es posen en pausa per, una vegada acabi la Copa Amèrica, reprendre la segona fase, amb què es finalitzaran els interiors, i l’estiu del 2025 es culminarà la reforma.

La segona i darrera fase de la reforma s’iniciarà quan finalitzi la Copa Amèrica i inclou les obres interiors per recuperar l’estructura original.

Amb un pressupost de 15,6 milions d’euros, la reforma permetrà recuperar l’estructura original de l’edifici, que, més endavant, es reobrirà al públic incloent un centre de divulgació sobre la història del Port i la seva importància per a la ciutat i el país. L’edifici, que des de 1918 va funcionar com a seu del Port de Barcelona i l’any 2000 va ser catalogat com a bé cultural d’interès local, s’adequarà a les exigències energètiques, ambientals i de seguretat actuals i disposarà d’instal·lacions per fer-hi la celebració dels consells d’administració del Port de Barcelona, així com diversos espais polivalents per a la celebració d’actes i conferències.

Amb la reforma, l’edifici recuperarà l’estructura original amb la volta que coronava la sala central de la primera planta de l’edifici i que el 1940 es va eliminar per afegir una segona planta. La reforma de l’edifici es va iniciar l’any 2015 amb uns objectius més limitats, però les obres es van haver d’aturar perquè es va descobrir que l’edifici estava en pitjors condicions del que s’havia establert en un principi. Després d’anys sense cap actuació, i una vegada complerta una nova licitació, la mateix empresa que va fer aquells primers treballs de rehabilitació ha portat ara a terme la reforma definitiva. Si es compleixen les previsions, el Portal de la Pau tornarà a estar a disposició del públic l’any 2025, 10 anys després d’haver començat la primera obra de reforma. Així, amb el centre de divulgació del Port a la planta baixa, l’edifici del Portal de la Pau recuperarà el caràcter obert al públic, tal com es va concebre a principis de segle XX.

Accelerat per la Copa Amèrica

Aquesta obra s’emmarca en les 23 actuacions que s’han dut a terme al Port Vell accelerades per la 37a Copa Amèrica. Amb un pressupost de 136 milions d’euros d’inversió publicoprivada, les diferents actuacions han dotat el port ciutadà de nous espais i serveis per al gaudi de les persones, i perduraran un cop finalitzi l’esdeveniment esportiu. Totes s’han dut a terme entre el 2023 i el 2024 i en destaquen algunes, com ara la construcció de la rambla de la Nova Bocana, que culmina amb el nou edifici Mirador; el trasllat de l’operativa marítima dels molls Barcelona Nord i Drassanes al moll Adossat i l’obertura al públic del moll Drassanes; la rehabilitació dels tinglados del moll Oriental; la remodelació d’espais d’oci privats com ara el Maremàgnum, que ha estrenat una nova zona de restauració, i el Club Natació Barcelona, que ha reformat i millorat les seves instal·lacions; o l’estrena del servei del Bus Nàutic, que connecta la Rambla amb la Barceloneta.

L’anunci de l’acabament de la primera fase de reforma ha estat valorat molt positivament per part del president dels Amics de la Rambla, Pau Bosch, el qual s’ha felicitat que la celebració de la Copa Amèrica de Vela hagi propiciat l’acceleració d’unes actuacions que s’havien demanat insistentment per part de la plataforma: “Estem molt satisfets que l’arribada de la competició a vela comporti que, finalment, es posi fil a l’agulla a tants projectes que s’havien anunciat durant anys. Estem contents amb el Bus Nàutic, que funciona a ple rendiment, i ara amb el Portal de la Pau. Falten molts altres projectes i tant de bo que una nova edició de la Copa pugui aportar els mateixos resultats que hem tingut aquests anys”, ha dit Bosch.

Un palauet
L’edifici del Portal de la Pau va ser inaugurat el mes de juny de 1907 amb la planta baixa funcionant com a estació marítima dels passatgers dels vaixells que connectaven regularment Barcelona amb les Illes Balears. És un edifici de planta rectangular, de 50 metres de longitud per 20 metres d’amplada, aixecat perpendicularment a la línia de moll, entre els molls de Drassanes i de Bosch i Alsina (moll de la Fusta). A la primera planta, s’hi va ubicar el restaurant, el Mundial Palace, molt popular entre la burgesia de l’època i que va ser pioner en oferir menús íntegrament vegetarians.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.