Urbanisme

urbanisme

L'exalcalde de Vielha i 39 constructors, inculpats per delicte urbanístic a l'Aran

Per convertir bordes en xalets sense autorització i fer les obres en espais protegits

L'edil i la secretària declaren per una presumpta prevaricació

L'exalcalde de Vielha Joan Riu, d'Unitat d'Aran (UA), la secretària municipal i 39 promotors i constructors han estat inculpats per un suposat delicte urbanístic en la rehabilitació d'antigues bordes com a xalets i segones residències.

La unitat de delictes urbanístics de la Guàrdia Civil a Lleida, d'acord amb la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme van iniciar el 2009 una investigació que ahir es va donar per finalitzada amb aquestes 41 imputacions i l'obertura d'un seguit de diligències que instrueix el jutjat de Vielha.

Totes les bordes, que són cabanes agrícoles o de pastors, es troben en sòl no urbanitzable, de protecció especial i en alguns casos en espais protegits (PEIN). És a dir, que en tots els casos les obres fetes no són legalitzables.

La majoria de les bordes reconvertides en xalets, a més, no tenien llicència d'obres i menys encara autorització de la Comissió Provincial d'Urbanisme del Govern ni la conformitat del Consell d'Aran. Per postres, els constructors van vulnerar les normes pel que fa a volums i alçades. Les irregularitats s'han detectat, segons la Guàrdia Civil, en bordes de Vielha, Naut Aran i Es Bòrdes, tot i que a la vall n'hi ha desenes i moltes en desús.

Joan Riu va ser alcalde de Vielha del 2003 al 2007 i actualment és el cap de l'oposició a l'Ajuntament, a més de vicepresident quart de la Diputació de Lleida. Riu va afirmar ahir que té “la consciència molt tranquil‘la” i que col·laborarà amb el jutge per aclarir tot el que consideri oportú, ja que entén que “tot es va fer de forma correcta i legal”. Riu, que ja va declarar davant la Guàrdia Civil per suposada prevaricació, va criticar l'enrenou per aquest cas quan a l'Aran s'han denunciat casos d'intercanvi de favors vinculats a la política i els negocis que “res tenen a veure amb aquest cas”.

L'aïllament de les bordes ha pogut afavorir que una llicència d'obres menors s'hagi convertit en una reforma integral i sense que els ajuntaments hagin tingut recursos ni personal per vigilar-ho.

LA FRASE

Tinc la consciència tranquil·la i ajudaré el jutge per aclarir el que calgui. Tot va ser legal i correcte
Joan Riu
Exalcalde de Vielha i vicepresident de la Diputació--


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.