Urbanisme

Lleida

El govern deu més de 6 milions

La retallada de la Generalitat trasbalsa l'economia local

La Paeria critica que no s'hagin previst indemnitzacions per a empreses i treballadors

L'adjudicada, segueix, i a la resta s'amplien terminis

La frenada en sec de les subvencions de la llei de barris a Lleida ha generat un fort trasbals a les finances municipals. D'una banda, perquè obliga la Paeria a assumir en la seva totalitat obres ja adjudicades i, de l'altra, perquè trastoca el pressupost de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, el “braç executor” de les obres dels plans de barri a la ciutat.

“El primer que ha de fer el govern és pagar el que ens deu”, va afirmar la primera tinent d'alcalde i regidora d'Urbanisme, Marta Camps. I és que la Generalitat deu més de 6 milions per actuacions compromeses dels tres plans de barri que té concedits la Paeria.

D'entrada, la segona fase de l'antic convent de Santa Clara o del mercat del Pla, dues actuacions emblemàtiques del pla del centre històric i ja adjudicades, les farà només l'ajuntament. Altres obres pendents d'aquest pla i del de Noguerola-Magdalena “les haurem de dilatar en el temps i executar-les en més anys”, segons Camps.

A més del deute, la Paeria es queixa que la Generalitat ha decidit unilateralment aturar els plans de barri sense tenir en compte que hi ha obres adjudicades i treballadors contractats pels ajuntaments i per aquestes societats. “No s'entén que ni hagin previst indemnitzacions i ara hi haurà empreses que es quedaran sense contractes i treballadors sense feina”, segons la tinent d'alcalde de Lleida. Per tant, afegeix Marta Camps, “estem totalment indefensos i més encara quan el pla de barri és un programa de la mateixa Generalitat”.

L'Ajuntament de Lleida, a més, té una obra aturada des de fa mesos. Es tracta de la segona fase del museu de la ciència al Parc Tecnològic de Lleida. La primera fase estava inclosa al pla de barri de la Mariola, ja finalitzat, i queda la darrera. El govern s'havia compromès a ajudar en el finançament de l'obra, però ara queda supeditat a una nova convocatòria en propers anys. La Paeria estudiava assumir-ho directament, però no hi ha suficients recursos.

Lleida té concedits tres plans de barri. El de la Mariola, amb un cost global d'11 milions, ja s'ha acabat. El del centre històric es troba entre el 65% i el 70% d'execució, tot i que queden obres per començar prou singulars, com ara la recuperació de l'antic convent de Santa Teresa i el mercat municipal que té a la vora per convertir-lo en arxiu municipal; aquest pla té un pressupost global de 16,8 milions.

Finalment, el pla dels barris Noguerola-Magdalena és el més nou, dotat amb 12 milions, i on la Paeria espera amb més marge pugui enllestir les actuacions més destacades, com la reforma de la rambla Ferran o el Museu de les Termes Romanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.