Tarragonès
Muntanyans, punt i seguit?
El polèmic pla parcial que preveu 550 habitatges al litoral de Torredembarra està aturat enmig de diverses denúncies als jutjats i sentències
La inundabilitat dels terrenys, la clau per a la suspensió del projecte
Si un projecte ha fet córrer rius de tinta al Tarragonès, aquest és el pla parcial Muntanyans II de Torredembarra, una urbanització promoguda per la immobiliària andalusa Vegas de Guadaira i que des del 2005 ha generat una important oposició ciutadana. Ni manifestacions ni les diverses accions impulsades per la Plataforma Salvem els Muntanyans van servir per aturar una iniciativa que, defensen, afecta uns terrenys inundables i un corredor biològic. Si més no, els 550 habitatges previstos en el disseny final del pla es farien a pràcticament segona línia de mar i a tocar de l'espai natural Platja de Torredembarra, els aiguamolls coneguts com els Muntanyans.
I precisament ara, quan el projecte ja està més que beneït administrativament i els terrenys urbanitzats, tan sols en espera de la llicència per entrar-hi les primeres grues, és quan Muntanyans II torna a oferir esperances als seus opositors. A banda de l'embat sense misericòrdia de la crisi, que ha silenciat en els darrers anys la promotora pel que fa a llicències, ara ha estat la lluita judicial la que ha obert noves possibilitats. Per primer cop des de l'aprovació definitiva el 2006, la construcció de Muntanyans II torna a ser impossible administrativament parlant gràcies a una sentència del TSJC que anul·la una part de la tramitació per defectes de forma.
En concret, obliga l'Ajuntament a repetir el tràmit d'aprovació definitiva del pla que va realitzar l'any 2006 després que la comissió d'Urbanisme canviés el disseny per esquivar els problemes que plantejava la inundabilitat. “Aquest pas es va fer en una junta de govern, i s'hauria d'haver fet amb una exposició pública”, detalla l'alcalde actual, Daniel Masagué. Per tant, l'aprovació de Muntanyans II torna a estar en marxa: l'Ajuntament va obrir la setmana passada el període d'al·legacions que li exigeix el jutjat, i, en teoria, al cap d'un mes li tocaria repetir el vistiplau definitiu.
Però és en aquest punt on el govern local, amb la complicitat també d'Urbanisme de la Generalitat, vol buscar una escletxa. I és que la nova sentència arriba en paral·lel a un altre procediment judicial, l'iniciat per la Plataforma Salvem els Muntanyans i que el 2011 ja va aconseguir una primera sentència favorable del TSJC, que va declarar nul de ple dret el pla perquè afectava terrenys inundables. La sentència, però, no és ferma ja que la Generalitat hi ha presentat un recurs al Tribunal Suprem. “La nostra voluntat és no resoldre les al·legacions fins que no hi hagi una sentència ferma; si no, no sabem quina competència tenim per resoldre ni en quin sentit ho hem de fer”, assegura Masagué. A la pràctica, això suposaria que Muntanyans II només es podria construir si el procés acaba donant la raó al govern català, però si no els terrenys quedarien preservats d'una hipotètica construcció en cas que el sector immobiliari es reactivi. Sigui com sigui, la nova maniobra se suma a una llarga llista de propòsits que sempre han topat amb la paret de la multimilionària indemnització que la promotora podria reclamar per una suspensió. L'Ajuntament ja va intentar buscar terrenys per traslladar-hi els habitatges previstos, però no se'n va sortir ni demanant solars alternatius a l'Incasòl. El temps dirà si aquesta nova maniobra és un moviment més de cara a la galeria o, qui sap, la via de futur per a Muntanyans.