Centelles. (Osona)
El pi més bonic per a la patrona
L'oferiment es podrà seguir en una pantalla gegant des de la plaça
Coincidint amb el solstici d'hivern, els veïns de Centelles surten al bosc a buscar el pi més bonic per oferir-lo a santa Coloma, la patrona. És el primer pas de la Festa del Pi, una celebració datada l'any 1751 però probablement molt més antiga i que guarda trets d'antics cultes als arbres i de rituals pagans relacionats amb la regeneració de la natura.
Sant Esteve, al bosc
La festa comença el dia 26 de desembre, quan un grup de galejadors surten al bosc a escollir i marcar el pi més bonic, que tallaran quatre dies després. El dia 27 al vespre es confeccionen els ramells de pomes i de neules que adornaran l'arbre. Els actes centrals es duen a terme el 30 de desembre. A les set del matí se celebra la missa primera, i a la sortida, els galejadors ja desperten tothom amb els primers trets d'escopeta. Tot seguit, aquests galejadors tornen al bosc a tallar el pi a cops de destral amb compte perquè no es malmeti. Un carro de bous transporta l'arbre dret fins al poble. A les dotze del migdia, la comitiva arriba a la porta de l'església mentre sonen les traques. Una hora més tard, es baixa el pi del carro i se'l puja per les escales del temple fins a l'entrada, on se'l fa ballar al so de la tonada Ara balla el pi. A continuació, l'arbre s'entra a l'església. Un cop al presbiteri, se'l penja cap per avall sobre l'altar major amb els poms de pomes i les neules lligats, i se'l puja fins a l'altura de santa Coloma, mentre s'interpreta l'Himne de Centelles.
Aquest any es podrà seguir tot el ritu des de la plaça, ja que s'hi instal·larà una pantalla gegant per evitar així aglomeracions dins el temple.
El dia 31, diada de Santa Coloma, a la sortida de l'ofici solemne, té lloc una galejada fins que s'acaba la pólvora. Finalment, el dia 6 de gener, es despenja el pi i els galejadors es reparteixen les branques i les pomes.