La tecnologia que ens espera
El 2013 ja hi haurà operatius més dispositius mòbils que ordinadors
Barcelona rep la capitalitat mundial amb novetats importants
El núvol i les aplicacions seran omnipresents, segons els pronòstics
L'anunciada era postPC ja és aquí. Segons les previsions, en algun moment del 2013, previsiblement cap a l'estiu, al món ja hi haurà operatius més telèfons mòbils i tauletes que no pas ordinadors. O, més ben dit, que no pas ordinadors tal com els enteníem fins ara, perquè els nous dispositius mòbils no tenen res a envejar a la majoria d'equips de sobretaula que hi ha instal·lats arreu del món i seran –si ja no ho són ara– la nova peça clau en les nostres vides.
De fet, durant el 2011 les vendes de telèfons intel·ligents ja van superar les dels PC, però el punt d'inflexió definitiu ha estat el boom de les tauletes durant l'any que ara s'acaba. Els dispositius mòbils cada cop generen més trànsit a internet, més compres a través del comerç electrònic i es presenten com el company ideal per a l'oci, mentre que els ordinadors semblen quedar relegats a qüestions professionals. D'aquesta manera, segons diversos estudis de mercat, el parc d'equips fixos es mantindrà pràcticament estable durant els pròxims anys, mentre que el de mòbils creix de manera exponencial i aquest any ja arribarà a ser dominant. Però no només això: pels més optimistes, fins i tot podria arribar a doblar-lo en qüestió d'un parell d'anys més.
Amb aquest panorama, Barcelona assumirà durant el 2013 el títol de capital mundial de la mobilitat, que té garantit fins al 2018. Serà l'oportunitat per reivindicar-se, atraure empreses i inversió i mirar de fer-se un nom en un sector clau per al desenvolupament (econòmic i social) en el qual Europa sembla haver quedat fora de joc. Tot i el seu domini al llarg d'una dècada, la finlandesa Nokia ha deixat de ser el principal productor de telèfons mòbils en detriment de Samsung. Els rumors indiquen, precisament, que la firma coreana podria presentar aviat (al CES o el MWC) el nou Galaxy S4, cridat a dominar el mercat dels telèfons intel·ligents d'alta gamma, com a mínim fins que es renovi l'Iphone.
Precisament, les disputes legals que Apple i Samsung mantenen en alguns països per qüestió de patents seran un punt a tenir molt en compte per veure qui es farà el tron de la mobilitat. També hi aspira Google, que ja desenvolupa Android i el 2013 vol treure al mercat l'Xphone, que produiria gràcies a la recent compra de Motorola. Això complicaria encara més la situació de Nokia i RIM, que fan esforços per recuperar-se. Els canadencs presentaran en breu un nou sistema operatiu per a la Blackberry, que neix tocat: Whatsapp ja li ha girat l'esquena i no en desenvoluparà cap versió.
Segons els entesos, pel 2013 s'espera que es generalitzi l'ús de les aplicacions, fins i tot més enllà del mòbil i la tauleta. El concepte de programa fàcil d'instal·lar, actualitzar i desinstal·lar s'estendrà a la web, els ordinadors, els televisors i en cada cop més dispositius. El núvol també guanyarà usuaris d'una manera espectacular, segons les previsions de la indústria. Encara que els terminals tendiran a ampliar la capacitat (els 64 GB seran habituals), cada cop hi haurà més usuaris (particulars i empreses) que apostin pels servidors de Dropbox, Google Drive, Icloud i serveis semblants com a primera opció d'emmagatzematge.
LES DATES
LA XIFRA
L'edifici Media-TIC rebrà les oficines de la MWC
La seu central de la Mobile World Capital s'instal·larà a l'edifici Media-TIC, al 22@. En 2.800 m² repartits en dues plantes se situaran les oficines administratives i també el MW Hub que impulsarà la indústria vinculada a la capitalitat del mòbil. El MW Centre, el principal portal d'entrada al món de les comunicacions mòbils per al públic en general, s'inaugurarà al febrer a l'antiga botiga de Telefónica a la plaça de Catalunya. En tres plantes hi haurà espai per a la difusió i l'experimentació tecnològica.
La missatgeria efímera s'afegeix a la instantània
Amb Whatsapp generalitzat –i amenaçat de morir d'èxit– sorgeixen alternatives més radicals. Snapchat o Facebook Poke permeten enviar un missatge (però sobretot fotos) i decidir quants segons la veurà el destinatari abans que s'esborri per sempre.
Kim Dotcom torna a l'atac amb el nou Megaupload
Es dirà Mega i està previst que arrenqui el 19 de gener. El seu polèmic creador s'ha envoltat d'advocats per blindar el projecte i evitar que tornin a tancar-lo: ara els usuaris xifraran el contingut, de manera que Mega no sabrà què s'intercanvia.
Pantalles flexibles i la tele d'Apple
La primera cita important de l'any en matèria tecnològica serà la fira d'electrònica de consum CES, que tindrà lloc a Las Vegas a partir del 8 de gener. Allà és on es presenten bona part de les novetats de la temporada i ja hi ha molts rumors a la xarxa sobre els productes que s'hi podran veure. Samsung, per exemple, ja ha anunciat que, entre les novetats que plantejarà, hi haurà una smart TV que “farà aplaudir tota la resta de televisors”. Si la innovació d'aquest producte fos tan alta, es complicaria la possibilitat que Apple sorprengués en un teòric desembarcament en aquest sector, un fet sobre el qual s'ha especulat moltíssim, però del qual no hi ha encara cap confirmació oficial.
“Cada cop que engego la tele em fa l'efecte que vaig vint anys enrere”: aquesta declaració recent de Tim Cook ha alimentat les esperances dels fanàtics de la poma mossegada. En tot cas, per l'any que ve sí que s'espera una revisió de l'Iphone i també alguna de l'Ipad, ja sigui un nou model de l'original o un del Mini amb pantalla retina. Apple, però, sempre mostra els productes en esdeveniments propis, al marge del CES i el MWC.
Hi ha qui diu que un rumor que sí que es podria concretar ara és que alguna firma apostés per presentar les tan comentades pantalles flexibles. Garantirien més resistència als cops, però encara calen bateries, processadors i plaques flexibles per assolir un mòbil que ho aguanti tot.