L'Hospital d'Alacant ple de brutícia per una vaga de neteja que dura quinze dies
Els treballadors exigeixen el pagament de les seues nòmines i la rescissió del contracte de l'empresa adjudicatària del servei
Diversos espais comuns de l'Hospital General Universitari d'Alacant presenten brutícia i restes de fem com a conseqüència de la vaga, amb serveis mínims, que mantenen els empleats de la neteja, que exigeixen el pagament de les nòmines i la rescissió del contracte a l'empresa adjudicatària. En el sòl d'algunes zones generals del centre hospitalari poden observar-se gots de plàstic, pots de beguda, botelles buides, papers i fins material de protecció sanitària individual, ja que les papereres estan plenes de residus.
El conflicte laboral va començar fa 14 dies, quan el comité d'empresa va decidir reduir els serveis com a protesta. Però el pas de les jornades i “la tornada a la normalitat” després del període nadalenc” palesa la falta de netedat.
Així ho ha explicat el president del comité d'empresa, Francisco García, qui junt amb altres delegats sindicals i treballadors mantenen des de les 6.30 hores de hui “una tancada indefinida que només acabarà –ha assegurat– quan ens paguen”.
El servei de neteja de l'hospital està adjudicat per la Conselleria de Sanitat a l'empresa Klüh Linaer Espanya SL, la qual, segons García, “té problemes de pagament dels salaris des de fa molts mesos”.
Actualment, la mercantil deu la paga del mes de desembre als prop de 240 treballadors que presten aquest servei, cosa que eleva el deute global “a 300.000 euros”, segons fonts sindicals.
Dubtes
Els sindicalistes també critiquen la decisió de la Conselleria d'adjudicar a aquesta empresa el servei de neteja de l'hospital “quan hi ha dubtes sobre la seua gestió en altres centres sanitaris”, ha assenyalat García.
A més, ha recordat que l'anterior mercantil responsable de la neteja va ser ESABE, l'activitat econòmica de la qual està sent investigada per la justícia i “que va deixar –segons el parer d'un altre treballador– una llarga llista d'incompliments de drets laborals” en aquest hospital.
Fonts de la Conselleria de Sanitat ha informat que, a pesar dels serveis mínims, la neteja en les zones d'alt risc, com ara els quiròfans, cirurgia, UCI, urgències, neonatologia i paritoris, entre altres dependències, funciona al 100%, mentre que s'ha reduït a la meitat en les unitats d'hospitalització, bugaderia, laboratoris generals, radiologia, psiquiatria i prestació nocturna.
Només es presta el 25 % en sales d'espera, consultes externes i resta de zones de l'hospital, com els passadissos i la sala central d'entrada a l'hospital.