Situació. Associació de Municipis per al Desenvolupament del Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers. Boscos de Bruixes i Bandolers
Els cinc municipis estan situats en un radi d'uns 50 km i molt ben comunicats a través de l'Eix Transversal (C-25), la via ràpida que vertebra Catalunya d'est a oest i ens acosta a Lleida i Girona. Per altra banda, també s'hi accedeix ràpidament des de Barcelona a través de la carretera C-17. C/ Major, 2, Arbúcies (Girona) Telèfon 972 86 00 01 correu: [email protected] web: www.bruixesibandolers.com
Passat de llegenda
Nova marca centrada en els fenòmens de bruixeria i bandolerisme de la Catalunya del barroc al Montseny, les Guilleries i el Lluçanès
Dades d'interès
La Catalunya interior, que abasta comarques del Bages, Osona i la Selva, on la natura ofereix el marc incomparable dels boscos dels massissos del Montseny i les Guilleries i de la comarca natural del Lluçanès, és bressol de bruixes i bandolers. L'espessor densa dels boscos va ser un escenari idoni per acollir les figures de bruixes i de bandolers als segles XVI i XVII. Aprofitant aquells episodis, els secrets i les petjades que encara queden de les seves llegendes, neix Boscos de Bruixes i Bandolers una nova proposta turística impulsada pels municipis d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Viladrau, Olost i Sant Feliu Sasserra per tal de dinamitzar una zona de gran riquesa patrimonial.
Malgrat la diferència aparent, la història del bandolerisme i la bruixeria comparteixen denominadors. Comparteixen espai i temps. Ambdós fenòmens van viure el moment de màxima intensitat a la Catalunya interior del barroc. Però, a més a més, tots dos sorgeixen d'una època de decadència econòmica que llança els depauperats fills de la muntanya a buscar recursos pels seus propis mitjans –els bandolers–, mentre la societat busca culpables que expiïn les seves penes –els acusats de bruixeria.
Els pobles que capitalitzen la nova marca turística Boscos de Bruixes i Bandolers tenen en la seva història i paisatge episodis clau del bandolerisme i la bruixeria de la Catalunya dels segles XVI i XVII. Tots són pobles petits, molt lligats a les zones boscoses que els envolten.
Els cinc municipis formen part de la Catalunya interior i estan situats en un radi d'uns 50 km i molt ben comunicats. Aquest emplaçament és justament un dels grans atractius de l'oferta, ja que es tracta de zones rurals i muntanyoses que en la majoria dels casos s'han mantingut alienes als circuits turístics més transitats.
L'exuberància dels massissos naturals del Montseny i les Guilleries, així com l'harmonia paisatgística de la comarca natural del Lluçanès fan d'aquesta nova marca una oferta de gran potencial turístic. Per tal de donar a conèixer el territori i els seus boscos, els principals escenaris dels episodis de bruixeria i bandolerisme de la zona, la marca ha adequat i senyalitzat una sèrie d'itineraris rurals per a la pràctica de senderisme i cicloturisme i completar l'oferta de turisme actiu i familiar.
A les cinc poblacions s'hi celebren esdeveniments relacionats amb les mateixes temàtiques: Fira de les Bruixes a Sant Feliu Sasserra, Estiu Bandoler i Ball de les Bruixes a Viladrau, l'Embruix i Torna Serrallonga! a Sant Hilari Sacalm, la Fira d'en Rocaguinarda a Olost o Terra de Bruixes i Bandolers a Arbúcies en són els principals i conformen un calendari temàtic d'actes que discorre al llarg de la temporada.
El bosc de la màgia
Moltes de les llegendes sobre bruixeria tenen lloc als voltants del castell de Montsoriu, magnífic exemple d'arquitectura gòtica que als segles de la repressió contra la bruixeria estava gairebé abandonat. Situat al límit del Parc Natural del Montseny, Arbúcies gaudeix d'una diversitat botànica excepcional. Entre alzines sureres, castanyers, faigs, pins i alzines s'obre camí la riera, tot formant una vall en la qual s'ha anat assentant la població. La innombrable riquesa botànica es posa de relleu amb les catifes de flors de les Enramades.
Bosc d'en Serrallonga
El més popular dels bandolers catalans, Joan Sala, anomenat Serrallonga, prengué el seu sobrenom pel casament amb Margarida Tallades, pubilla del mas Serrallonga de Querós, a Sant Hilari Sacalm. Les Guilleries van ser l'hàbitat natural del bandoler, el seu camp d'actuació més habitual i el seu refugi, gràcies al coneixement profund d'aquest territori feréstec i inextricable.
El bosc de l'Aquelarre
Al poble hi van ser ajusticiades catorze dones. Pels voltants de Viladrau hi ha un munt d'indrets on es diu que les bruixes hi feien les seves reunions o aquelarres. Per altra banda, s'hi troba també el mas La Sala, casa natal d'en Serrallonga. La falda del Montseny és territori de fagedes, rouredes i castanyers.
Bosc de Rocaguinarda
Per Olost hi passa una important ruta de transhumància que feia el camí de sud a nord. Perot Rocaguinarda és un dels bandolers més famosos del bandolerisme de la Catalunya barroca. Fill de pagesos benestants, fou originari del Lluçanès, i per aquelles contrades encara s'hi poden visitar llocs vinculats a la seva vida, com el cingle dels Tres Còdols.
El bosc de les Forques
Al límit sud de la comarca natural del Lluçanès, Sant Feliu Sasserra s'alça en un marc de natura domesticada: camps de cereal donen fe de la dedicació a l'agricultura i contrasten amb els boscos de pi, roure i alzina, on els cursos d'aigua creen enclavaments idíl·lics. Un seguit de serres l'enquadren: els serrats de Gurrians, de Malvasies, de l'Aurora, de Puiglluçà, dels Bous, del Molí de Badia... I a tocar de la vila, el serrat de les Forques, on tradicionalment eren ajusticiats els condemnats per bruixeria.
Les accions dels projecte
Gràcies al Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers s'han adequat i millorat diferents espais com a centres d'interpretació i punts d'informació turística del territori, com ara: Museu Etnològic del Montseny La Gabella a Arbúcies, Aqua: Centre de Visitants de Sant Hilari Sacalm, Espai Montseny a Viladrau, Espai Perot Rocaguinarda a Olost o Centre d'Interpretació de la Bruixeria a Sant Feliu Sasserra. També s'han arranjat camins rurals per a la realització de rutes i itineraris temàtics, tant locals com supramunicipals. Les rutes temàtiques constitueixen un dels productes turístics més atractius del projecte, ja que permeten gaudir del riquíssim patrimoni natural alhora que es coneixen llocs i espais emblemàtics vinculats tradicionalment a bruixes i bandolers.