ADMINISTRACIONS
La bandera espanyola només dura tres dies a Banyoles
Un grup de manifestants van interrompre el ple d'ahir al vespre en protesta contra la hissada del símbol de l'Estat al balcó de l'ajuntament, que ja s'havia retirat amb l'excusa d'unes obres
Unes oportunes obres de reforma al balcó de l'ajuntament de Banyoles, que van començar ahir al migdia, van permetre retirar la bandera espanyola, hissada pel consistori tot just divendres passat, en haver acatat el requeriment corresponent de la Subdelegació del Govern estatal. L'inici dels treballs –pendents des de feia molt de temps, segons fonts municipals– eren molt convenients per partida doble, ja que, si bé la presència de l'ensenya estatal ha estat durant el cap de setmana motiu de moltes crítiques cap a la delegada del govern de l'Estat, també n'havien sorgit envers l'equip de govern (de CiU) per no haver ofert resistència al requeriment. L'alcalde, Miquel Noguer, havia justificat la decisió amb l'argument que no volia “esmerçar diners ni esforços en una possible causa judicial que, amb tota probabilitat, seria perduda”. La fórmula de les obres al balcó permet a l'equip de govern esquivar durant un temps les ordres estatals. Alhora, havien de satisfer els sectors de Banyoles més reticents a tenir l'ensenya espanyola a la façana de la casa de la vila. Això últim, però, no es va aconseguir ben bé del tot.
Concentració
Arran de la polèmica presència del símbol espanyol –feia prop de vint anys que no hi era– s'havia convocat una concentració per ahir al vespre, que es va fer igualment, malgrat que la rojigualda ja havia estat retirada. Hi van participar unes 200 persones amb estelades i pancartes en contra del símbol espanyol i de crítica al fet que l'equip de govern hagués obeït el requeriment. Van cridar i cantar a favor de la independència i en contra de l'Estat espanyol, l'alcalde i CiU (“botiflers” va ser l'expressió més usada), ajudats de cassoles i xiulets.
La manifestació va començar a les vuit i, un quart d'hora més tard, quan s'iniciava el ple municipal, una part dels concentrats van entrar a la sala cridant les mateixes consignes que a l'exterior i fent molta fressa amb xiulets i cassoles. Això va obligar a aturar la sessió durant un quart d'hora. Els manifestants van demanar a l'alcalde que es pronunciés sobre el tema, però Noguer va declinar fer-ho en aquell moment perquè –va dir– no havien utilitzat les formes correctes.
L'opinió de l'oposició
El principal grup de l'oposició, Junts per Banyoles (ERC i Rcat) no hauria penjat la bandera espanyola –van manifestar ahir en un comunicat– i, en canvi, haurien buscat les “argúcies legals” per evitar-ho. Fins i tot –van assegurar– assumirien “la possible inhabilitació dels seus càrrecs electes”. La CUP, per la seva banda –també a través d'un comunicat– va qualificar l'actitud de l'equip de govern de “covarda” i va considerar la hissada de la rojigualda una “mostra de claudicació davant l'Estat antidemocràtic espanyol per part de qui s'atorga el lideratge del procés independentista”.
Un lloc per a la senyera
La normativa estableix que a la façana dels ajuntament hi ha d'haver la bandera espanyola, però a Banyoles es dóna per descomptat que el que realment molesta el govern espanyol és que hi hagi la catalana i prou (el requeriment va arribar quan al balcó hi havia només la senyera).
Per això s'entreveu que es buscarà un emplaçament alternatiu a la senyera que hauria d'anar al balcó en un espai important i cèntric de la ciutat, que bé podria ser el jardinet del davant de l'ajuntament, tal com ha proposat ICV.