Els comptes de la Feria de Abril seran fiscalitzats cada any
L'Ajuntament de Barcelona i la FECAC firmen un conveni per regular un esdeveniment que fins ara s'ha organitzat sota una nebulosa opaca
Les arques municipals ingressaran 26.000 euros per la taxa que es cobrarà als paradistes
La pròxima edició de la Feria de Abril de Catalunya serà la primera que se celebrarà amb l'aixopluc d'un reglament taxat, amb el qual es pretén trencar el model organitzatiu històric de l'esdeveniment basat en un tèrbol laissez faire. Aquestes regles del joc han quedat plasmades en un conveni signat el passat 28 de gener entre l'Ajuntament de Barcelona i la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), que, de retruc, també garanteix que aquesta manifestació lúdica i cultural es continuarà fent, a curt i mitjà termini, a la zona del Fòrum.
Transparència és el concepte que les dues parts volen que caracteritzi aquesta nova etapa de la Feria de Abril. Per aquest motiu, la FECAC, que continuarà mantenint el rol de promotora, haurà de comunicar als paradistes, per escrit i amb acusament de recepció, les condicions per participar-hi. Entre aquestes, el cost de la taxa que hauran d'abonar i que, fins ara, s'havia regit per criteris sovint arbitraris. Ara ja no serà així i, a banda de ser públic, aquest preu estarà subjecte a barems tancats, com per exemple la superfície de la caseta. L'Ajuntament, a més, cobrarà un cànon en concepte de cessió de l'espai públic per aquelles activitats –per exemple parades de restauració i prou– que tinguin una finalitat comercial explícita i que, generalment, es col·loquen a l'avinguda Catalunya del Reial. Els càlculs municipals són que ingressaran uns 26.000 euros per aquest concepte, del qual estaran exemptes, però, les entitats sense ànim de lucre, i que es liquidarà directament a la FECAC. Per reblar el clau, l'entitat haurà de presentar un balanç anual al consistori sobre la comptabilitat de l'esdeveniment. Fonts municipals han reconegut que aquest requeriment no s'aplica a d'altres actes equiparables que se celebren a la ciutat, com per exemple grans festivals de música, i té com o objectiu esvair l'ombra d'opacitat que ha embolcallat la Feria de Abril en els últims anys.
El conveni també explicita els serveis –lavabos, seguretat o neteja– que haurà de tenir el recinte del Fòrum, i que podran ser contractats a empreses externes o bé a través de l'Ajuntament de Barcelona. En cas de ser així, la FECAC haurà d'abonar un 30% de la factura –que en total pot arribar a pujar a 70.000 euros– per avançat i un 70% restant en un termini que no podrà ser superior als 30 dies. També es regulen els horaris del Reial, que, per exemple, divendres o dissabte haurà de tancar a dos quarts de cinc de la matinada. I un avís per a navegants: les entitats que travessin línies vermelles, com ara la d'incomplir aquests horaris o la de no pagar les taxes, no podran participar en la següent edició de la fira. El text, però, no entra en alguns dels aspectes organitzatius de l'activitat que han aixecat més suspicàcies, com ara la manera com es regiran els contractes de subministrament de begudes o menjar. Tampoc s'expliciten les subvencions que percebrà, tot i que s'albira una retallada.
LA FRASE
L'amenaça queda en no res
Tant des de l'Ajuntament de Barcelona com des de la FECAC s'ha volgut destacar el fair play que ha presidit la negociació sobre una qüestió que tenia diverses arestes. “Hi ha hagut bona predisposició per part de l'entitat per normalitzar, des del punt de vista contractual, aquest esdeveniment amb qualsevol altre que es faci a l'espai públic de la ciutat”, han destacat fonts municipals, en un to conciliador similar al que ha exhibit la FECAC. Hi ha hagut moments, però, que s'ha palpat una certa tibantor i uns recels mutus que van començar a aflorar en el moment que el consistori va anunciar la seva voluntat de controlar aspectes clau de la Feria de Abril, com ara la concessió de les llicències als firaires, que fins fa molt poc tutelava directament l'entitat. Aquesta situació va arribar al seu clímax quan Francisco García Prieto, president de la federació, va negociar endur-se l'esdeveniment a un altre municipi, com ara l'Hospitalet. De fet, en declaracions ahir a aquest diari reconeixia que “hem tingut ofertes de Sabadell, Viladecans o de l'Hospitalet mateix, però entenem que el lloc idoni perquè es faci la Feria de Abril
és el Fòrum”. La polèmica, doncs, es dóna per tancada.