Societat

PATRIMONI

La Pera vol que el turisme dalinià dinamitzi el municipi

Dissenyen l'estratègia perquè les 125.000 persones anuals que passen pel cSastell Gala Dalí ajudin a revitalitzar la zona

El programa ‘Viure al poble més' ho subvenciona amb 573.000 euros

Després de tres intents anterior, l'Ajuntament de la Pera va obtenir la concessió del programa Viure el poble més amb el projecte Gaudir la Pera: un passeig turístic pels racons històrics i culturals del municipi, una idea que s'havia plantejat anteriorment amb ambicions aglutinadores més àmplies i que, en aquesta ocasió, ha rebut el vist i plau dels fons europeus amb la finalitat d'oferir serveis i complementar-los la visita al castell Gala Dalí amb rutes i propostes diferents. Els nuclis de la Pera, Pedrinyà i Riuràs tenen el seu atractiu que volen ensenyar al món.

Més de 125.000 turistes visiten el castell Gala Dalí de Púbol cada any. La majoria d'aquests visitants dediquen, diuen les estadístiques, una hora de mitjana al castell i cap temps al municipi, on la despesa que fan també és nul·la. El projecte està pensat perquè l'oportunitat que presenten aquests milers de visitants anuals reverteixi en el municipi i permeti diversificar un teixit econòmic ara molt centrat en el sector industrial i en els petits autònoms de l'agricultura.

L'alcalde de la Pera, Josep Pi, només veu avantatges en el projecte guanyador: “Tenim l'avantatge que no hem de fer venir la gent, perquè ja ve. El problema és que fins ara no els podíem oferir serveis. El castell és un actiu per al poble i ha de servir per dinamitzar econòmicament el municipi. Sabem que cal anar a poc a poc, però pensem que aquesta és la via.”

El projecte dinamitzador presentant en el programa de cofinaçament de fons europeus té un cost calculat de 846.912 euros, dels quals 573.780 arribarien a través de Viure al poble més i els 273.000 restants ho farien gràcies al Pla Únic d'Obres i Serveis, xifra ja aprovada en la convocatòria passada. L'alcalde Josep Pi descobreix ara con ressorgeixen els problemes, donat que tenir la subvenció concedida no vol dir disposar-ne. “Els hem d'avançar, tot i sabent que ja ens arribaran més endavant, possiblement fins a dos anys després de l'execució.” El primer de tot és confeccionar el projecte executiu. “Ens hi posarem de seguida. La qüestió serà anar trobant el finançament per afrontant el dia a dia.”

Gaudir la Pera... es desplega en tres fronts. El primer és l'adequació de la finca de 8.000 metres quadrats propietat de l'Ajuntament per reordenar els centenars de vehicles que arriben a la zona, instal·lar-hi lavabos públics, una oficina permanent d'informació turística i una zona de descans enjardinada per als visitants amb tots els serveis necessaris. Però no tot el previst és adequar l'entorn, sinó que també es tracta de despertar interès pel patrimoni local (històric, cultural i natural) a partir d'una senyalització. El tercer element que hauria de servir per posar en valor tot l'entorn del castell és el programa de dinamització turística.

Entre d'altres accions previstes es tracta d'identificar racons interessants mitjançant suports clàssics (com ara la senyalització vertical) o més actuals (com ara aplicacions interactives per a suports Iphone i Android), amb continguts explicatius, tant a través de textos com d'imatges i àudios. Contemplen com a fonamental crear un passeig turístic que ajudi a descobrir uns punts d'interès distribuïts en els altres nuclis del municipi.

LA XIFRA

4
intents.
La concessió de la subvenció de fons europeus es va decidir al novembre. Era el quart projecte.

LA DATA

01.08.96
Obertura al públic
del castell de Púbol, després del Museu Dalí (1976) i abans de la casa de Port Lligat

LA FRASE

Necessitem poder oferir serveis a les 125.000 persones que ens visiten cada any gràcies al castell
Josep Pi
ALCALDE DE LA PERA

Sobre uns terrenys municipals d'uns 8.000 m²

Els prop de 8.000 metres quadrats que haurien d'allotjar un centre de rebuda de visitants de Púbol pertanyen a l'Ajuntament des de l'any 1998 (el castell es va obrir al públic el 1996), moment en què es va signar l'escriptura de venda. Bona part d'ells pertanyien a Salvador Dalí, que els va deixar a l'Estat espanyol. L'Ajuntament, presidit llavors per Benjamí Artigas, preveia rebre'n la cessió gratuïtament, però l'accés del PP al poder el 1996 va deixar en paper mullat el pacte verbal amb el govern socialista anterior que així ho preveia. Finalment, la compra es va formalitzar per un preu al voltant dels 3 milions de pessetes. En l'operació es va incloure un hort particular contigu a aquest solar i que també va passar a ser propietat municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.