Figueres fa àpats per endur per a famílies amb necessitat
La crisi fa ampliar els serveis del centre social Joaquim Vallmajó, de gestió municipal, que ara prepara sopars per emportar
Es fa per evitar que la mainada mengi al menjador social
El centre va servir més de deu mil àpats
el càtering
del menjador
La crisi econòmica ha obligat el centre social Joaquim Vallmajó de Figueres, de gestió municipal, a ampliar serveis i a oferir des de fa unes setmanes sopars per emportar per a famílies amb necessitat. Fins ara el menjador social només feia dinars, un servei que usen una trentena de persones, la majoria homes de mitjana edat que viuen sols i que tenen pocs recursos econòmics o bé que viuen en situació d'indigència. Només un 15% dels casos són famílies.
Ara, però, els serveis socials s'han trobat amb un altre perfil de persona que els demana ajuda. Són pares i mares de família que s'han quedat sense feina, passen dificultats econòmiques i no tenen una xarxa familiar a la qual recórrer. L'Ajuntament els ofereix un servei de sopars per endur. El pare o la mare va a buscar al centre del carrer Pompeu Fabra una carmanyola i s'endú tants menús com persones hi ha a la família. S'ha decidit fer així perquè la mainada no hagi de dinar en un menjador social i evitar l'impacte que els pot suposar. També es fa amb el servei de dutxes. El cap de setmana està reservat només per a famílies perquè els nens i nenes no coincideixin amb la resta d'adults. Les famílies usuàries ho són també del centre de distribució d'aliments, que és gestionat per Càritas i diverses administracions i que a Figueres atén més d'un miler de famílies al mes.
La iniciativa dels sopars per endur va néixer arran d'un servei que oferia l'any passat l'ONG Tallers, amb subvenció de la Generalitat i en part de l'Ajuntament, que ara s'ha deixat de fer. El consistori ha considerat que no pot deixar de prestar el servei i n'ha agafat el relleu. Durant el 2012 Tallers va servir 5.605 menús per endur a 122 usuaris, dels quals 59 eren menors d'edat.
L'entitat figuerenca també va servir 2.773 dinars al centre social a 39 usuaris. Un cop s'ha deixat de fer, l'Ajuntament també ha ampliat el nombre de dinars que fa cada dia, de 30 a 35. El servei de menjador es fa els 365 dies de l'any des que el centre social es va inaugurar, fa nou anys. El Joaquim Vallmajó va servir l'any passat 10.000 àpats. El menjador actualment és al màxim de la seva capacitat i alguns mesos hi ha hagut persones en llista d'espera. Des de fa encara no un any, la Fundació Altem, que atén persones amb discapacitat intel·lectual a l'Alt Empordà, elabora el càtering i l'Ajuntament en fa una valoració molt positiva.
El centre té un pressupost anual de 120.000 euros i a banda dels àpats també ofereix servei de bugaderia i dutxes. El 2012 es van fer 1.058 dutxes i 768 rentadores. La regidora de Benestar Social, Dolors Pujol, opina: “Ara no és moment d'invertir en projectes, sinó de l'atenció a les persones.”
Un miler d'entrepans a l'estació d'autobusos, com a solució d'urgència
El bar de l'estació d'autobusos de Figueres va donar 1.200 entrepans el 2012 a persones que havien rebut, o bé dels serveis socials o bé de la Guàrdia Urbana, un val per poder menjar gratuïtament. L'Ajuntament ofereix des de fa anys aquest servei a persones que demanen ajuda com a solució d'urgència mentre no són derivades al menjador social. L'Ajuntament té un conveni amb aquest establiment perquè doni entrepans i també begudes calentes.
200 famílies noves cada mes als serveis socials
L'Ajuntament ha reorganitzat els serveis socials per poder destinar dos treballadors només a atendre les primeres demandes, ja que des que ha començat la crisi tenen 200 famílies noves cada mes.
Més de 1.500 paquets de bolquers i prop de 900 pots de llet per a nadons
L'Ajuntament va repartir a famílies l'any passat un total de 1.549 paquets de bolquers i 874 pots de llet per a nadons. A més, també va donar 424 paquets de farinetes. En total hi va invertir 25.691 euros i va anar destinat a 239 nadons. El servei es fa per complementar les cistelles d'aliments que es reparteixen al centre de distribució d'aliments. La regidora, Dolors Pujol, destaca: “El benestar de la mainada és una prioritat.”