Treball
Els esforços d'una fundació per sobreviure a la crisi
Dels bolets, als radis de bicicleta
L'entitat Onyar-La Selva diversifica les activitats per garantir feina a 70 persones amb discapacitat
Augmentar la producció de pasta ecològica, obrir una botiga i el comerç electrònic, objectius immediats
La fundació Onyar-La Selva, amb seus a Quart i Riudellots de la Selva, està fent un esforç per diversificar l'activitat econòmica amb l'objectiu de garantir la seva finalitat social des de fa més de vint anys: donar feina a persones amb discapacitat. Actualment són setanta, un 78% del total de la plantilla. Des de l'entitat remarquen la importància de poder donar feina a aquestes persones, moltes amb problemàtiques psíquiques, i el daltabaix personal que els suposa si se'ls deixa sense una ocupació que els ajudi a sentir-se útils: “Per a molts, la única relació que tenen amb el món, a part de la família, és a través dels companys de feina”, explica Glòria Argany, responsable de la gestió comercial de l'entitat. Afegeix que l'activitat econòmica que desenvolupen “és només la manera de finançar la funció social, que és la nostra raó de ser”. La preocupació hi és, perquè la crisi econòmica els ha suposat la retallada d'ajudes socials i subvencions, a més de veure també disminuïts els encàrrecs que reben. Per exemple, a la seu de Riudellots hi treballen gairebé trenta persones dedicades a fer feines exclusivament per a una empresa de material elèctric. La crisi ha suposat una disminució de les comandes d'aquesta empresa, fet que ha obligat als responsables de la fundació a fer un ERO per garantir la supervivència del conjunt i continuar oferint treball a tantes persones amb discapacitats com els sigui possible.
D'aquestes dificultats neix, precisament, la diversificació de l'activitat. Són molts els fronts oberts: cultiven de manera ecològica uns bolets asiàtics anomenats Xiitake; munten radis de bicicleta; desbrossen boscos i fan treballs de jardineria per ajuntaments com Girona, La Pera, Fornells, Celrà, Caldes de Malavella o Riudellots de la Selva. També cultiven i venen planter d'horta ecològica i envasen fruits secs, olives, oli, o fan compravenda d'altres productes, com liquats, formatges, etcètera.
També feien viver de pi i heura per a obra municipal, però l'aturada de l'inversió pública ha convertit l'activitat en no sostenible, i l'estan abandonant. A canvi, s'obren a nous mercats, com per exemple el de la pasta fresca, que ja es fabricava de manera gairebé artesanal però que ara es produirà en majors volums gràcies a nova maquinària que han adquirit.
Per altra banda, estan en converses amb l'escola d'hostaleria de Girona per fer un concurs entre els alumnes, que hauran de dissenyar un model de pasta. La pasta guanyadora serà produïda i comercialitzada per la fundació.
Tenen diverses marques, depenent del producte. El xiitake, per exemple, es comercialitza amb la marca Bon Bolet Onyar; la pasta, amb La fresca d'Onyar; i altres productes reben el nom d'Eco's d'Onyar. Venen a distribuïdors i botigues ecològiques i actualment venen també per internet i estan pendents d'obrir una botiga a la seu que tenen a Quart.