Societat

Escola dedica les Trobades 2013 a Estellés

Un total de 18 festes per la llengua recorreran el País Valencià

L'entitat fa una crida a la societat per col·laborar econòmicament en el projecte Amics i Amigues d'Escola Valenciana i superar així les dificultats econòmiques que l'any passat els van obligar a aplicar un ERO

Escola Valenciana ha presentat la nau capitana de les convocatòries de l'entitat, les festes per les llengües, les tradicionals Trobades que enguany es dediquen al poeta Vicent Andrés Estellés. El lema triat és “La veu del teu poble”. “La veu del teu poble és la veu dels milers de xiquets, xiquetes, pares, mares, docents i ciutadans que s'esforcen a contra corrent per tirar avant un ensenyament de qualitat i que treballen per posar fil a l'agulla a les greus retallades en educació”, ha explicat Laura Font membre de la junta de l'entitat. El tret d'eixida serà aquest dissabte 20 d'abril a Pedreguer i Faura serà l'última de les poblacions que acollirà la festa el pròxim 15 de juny. En total seran 18 les Trobades que recorreran de nord a sud el territori valencià.

Auques i Verihue-ho

Com a novetats, Escola Valenciana ha elaborat auques sobre el poeta de Burjassot per a l'alumnat de les escoles i els instituts i s'activarà un espai al web de l'entitat amb recursos pedagògics i culturals per treballar l'obra estellesiana. A més, les Trobades acolliran l'exposició itinerant Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances de l'AVL, es convidarà els assistents als aplecs d'estima per la llengua a fotografiar-se amb les bafarades “Sí, jo estudie en valencià” i s'ha programat en unes quantes poblacions l'espectacle de la companyia Pot de Plom Veriueu-ho: especial Escola Valenciana, un muntatge de Xavi Castillo farcit de Wertgonya.

Pel que fa a les reivindicacions Escola insisteix en la seua lluita contra les retallades i reclama la inversió necessària per restablir i millorar els recursos que “la Conselleria d'Educació ha desmantellat els últims anys” i la retirada de la LOMQE, ja que consideren que aquesta llei tampoc afavoreix l'objectiu de vetlar per un sistema que garantisca l'educació pública, plural i de qualitat.

Dificultats econòmiques

Moreno també ha relatat les nombroses dificultats a què està fent front l'entitat des de fa uns quants anys i que en l'exercici passat els van obligar a aplicar un ERO. “El greu context de crisi econòmica, institucional i política també afecta profundament la Federació d'Associacions per la Llengua”, ha revelat.

Per això ha fet una crida a la societat a sumar-se al projecte Amics i Amigues d'Escola Valenciana. “És la garantia per a continuar treballant en la línia que es té fixada, la línia d'omplir un dret bàsic i un buit absolut que l'administració autonòmica valenciana es nega a omplir: la defensa, la normalització i la promoció del nostre tret d'identitat més important, el valencià, a l'escola i al carrer”. El president d'Escola ha explicat que la disminució d'ingressos ha fet ressentir-se seriosament l'economia de l'entitat i tot el global de l'entitat.

La Gira, en marxa

Un projecte que inclou La Gira, el festival itinerant de música en valencià que va començar el passat 17 de març amb el Concert de Falles i que va omplir l'auditori de Burjassot amb més de 3.000 joves.

Enguany el circuit consta de 10 concerts que combinen cartells de grups i cantants de música en valencià amb estils molt diversos i una gran qualitat musical. A això cal sumar el Feslloch, el festival de cloenda de la Gira d'Escola Valenciana, que se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juliol amb la col·laboració de l'ajuntament de Benlloch i diverses associacions locals. En la darrera edició, el Feslloch va comptar amb més de 8.000 assistents i en l'edició 2013 s'espera que aquesta xifra es mantinga amb la confirmació d'actuacions de grups com Obrint Pas, Aspencat, Orxata Sound System i Pepet i Marieta.

Gira 2013

Aquest és el calendari d'actuacions previstes per al festival de música en valencià itinerant organitzat per Escola.

19 d'abril - Alboraia (l'Horta Nord) : Atupa i Atzembla

20 d'abril - Pedreguer (Marina Alta) : Obrint Pas (en acústic), BKS i Mox Nox

21 d'abril - Betxí - (la Plana Baixa) : Obrint Pas (en acústic)

26 d'abril - Trobada de secundària-batxillerat de l'Alacantí :Odi

4 de maig - Barcelona: El Diluvi, Escak al Rei, Agraviats, la Trocamba Matanusca + Dj Santi Mataix

4 de maig - Llíria (el Camp de Túria) Pau Alabajos i l'Orquestra de la Unió Musical de Llíria

18 de maig - Guardamar de la Safor (la Safor- Valldigna): Aspencat, BenimakletSka i DolçTab Jazz

1 de juny - Bocairent (la Vall d'Albaida)

15 de juny – Alacant FESFOC, concert de Fogueres: Orxata Sound System, Mugroman i La caixa de gel



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.