Societat

Patrimoni

Aclareixen que la torre de Querroig és al terme de Portbou

Els estats francès i espanyol no sabien dir a quin costat de la frontera són les runes del castell situat a la carena

No hi haurà litigi fronterer per determinar a quin costat de la frontera hi ha les restes del castell de Querroig, situades a la carena de l'Albera, entre els municipis de Portbou i els pobles nord-catalans de Cervera i Banyuls de la Marenda. La Generalitat va comunicar oficialment aquest mes d'abril que, un cop fetes les comprovacions, “la Torre de Querroig està situada dins la forest anomenada Muntanya de Portbou, número 72 del catàleg de Forests d'Utilitat Pública de Girona, d'acord amb els actes de l'expedient d'atermenament de la forest aprovat en data del 14 de setembre de 1977”.

En llenguatge més planer, el que ve a dir la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat amb aquest comunicat és que les restes del castell de Querroig estan situades a la part sud de la frontera, en boscos i terrenys que són propietat de la Generalitat de Catalunya i que formen part del terme municipal de Portbou.

Amb aquesta notificació es tanquen els dubtes de l'associació Salvem Querroig, que aquests últims anys havia anat picant a les portes de les administracions catalana, francesa i espanyola per aclarir a qui pertanyien les restes de Querroig, sense aconseguir cap resposta. El president de l'entitat, un nord-català de Banyuls, Stéphane Drouet, es va entrevistar fins i tot amb els responsables de la comissió mixta de l'afitament de la frontera entre els dos estats, sense èxit. Al final sembla que els dubtes venien provocats per errors de cartografia en els mapes més recents, que ara es corregiran.

Recuperar les runes

L'entitat es defineix com una associació europea –amb participació dels tres municipis– i s'ha fixat com a objectiu la restauració i promoció de la torre i les muralles de l'antiga fortalesa. A Portbou, l'alcalde, Josep Lluís Salas, ha rebut amb satisfacció la confirmació de la ubicació. “Nosaltres ja creiem que era en territori nostre, però els pobles de l'altre banda en reivindicaven una part i estem encantats que quedi aclarit”, diu Salas. L'alcalde participarà el mes que ve en una ascensió al castell des de Banyuls amb els responsables de l'associació i parlaran de treballar junts per recuperar el paratge.

De Ponç Hug als Medinaceli

L'associació Salvem Querroig ha investigat el castell. El 1309 pertanyia a Ponç Hug, comte d'Empúries, com el de Quermançó. Contactada per l'associació, l'hereva actual de la nissaga, Sol María de la Blanca de Medina i Orleans-Braganza, comtessa d'Empúries, ha donat el seu acord (des de París i amb el segell de la fundació Casa Ducal de Medinaceli), perquè es facin les tasques de recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.