lA CRÒNICA
El ‘Nabucco' reuneix centenars de cantaires
Ho van aconseguir, d'això no hi ha cap dubte. Centenars de persones de totes les edats es van acostar a les dotze del migdia i a les sis de la tarda a la plaça del Vi de Girona per cantar, i els que no sabien la lletra taral·lejar, el famós Cor dels esclaus de Nabucco, de Verdi. Era una convocatòria que feien els Amics de l'Òpera de Girona, el Castell de Peralada i l'Ajuntament de Girona per celebrar les jornades europees de l'òpera dins el marc del Girona Temps de Flors. Aquestes jornades tenen un objectiu clar: acostar i potenciar la difusió de l'òpera a tots els ciutadans de la Unió Europea, donar-la a conèixer, trencar barreres habituals i portar la lírica als espais públics, fer-la sortir al carrer de les ciutats i acostar-la al màxim nombre de ciutadans de totes les edats.
Però és que els Amics de l'Òpera van ser capaços de tenir públic tot el dia cantant àries, duets, òperes, cançons catalanes i sarsueles i això és perquè les peces que interpretaven eren obres conegudes que “fins i tot se senten als anuncis de televisió” i van saber fer una posada en escena divertida: anaven disfressats amb vestits d'època i amb complements al cap de caire burlesc, i per fer-ho encara més còmic es retocaven la pintura de la cara en públic tot fent un munt de ganyotes provocant el somriure de més d'un i la inevitable fotografia o filmació de la majoria. Malgrat que la convocatòria popular només era per a l'obra de Verdi, en la resta de peces del programa també van aconseguir que molta gent els ajudés a cantar, perquè les obres eren prou conegudes per a visitants, turistes i veïns de la ciutat: Barcarola, Duet de les flors, Là ci darem la mano,, Havanera, O Sole mio, o Pel teu amor.
La presidenta de l'associació estava encantada per la convocatòria, tot i que va reconèixer que sabia que tindrien molts espectadors malgrat que mai havien fet un acte d'aquestes característiques. “Havíem fet prestacions, conferències o maratons de cant per donar-nos a conèixer”, va comentar. Amb aquest acte, segons Mer, volien donar un motiu a la gent perquè conegui un gènere que fa molt feliços els cantants que s'hi dediquen “perquè permet transformar els sentiments”.
Durant tot el dia i en diferents indrets de la ciutat, també hi va haver altres actuacions, entre les quals destaquen el festival Girona a Capella, a la plaça de la Independència; la coral Tribana, als jardins de la Francesa, i, al pati del centre Bonastruc ça Porta, interpretacions de les corals Pla de Girona, El Gínjol, Anselm Viola, El Progrés, Les Veus del Fluvià, Cantaires de Llers i Instrumentistes de Llers. També hi va haver actuacions al Museu d'Arqueologia de Catalunya Girona-Església Sant Pere de Galligants, organitzat per l'Escola Municipal de Música de Girona i al pati de la Diputació de Girona.