Societat

Els universitaris i la dictadura

L'ESTORA

La visita al Centre Cultural La Nau, antiga seu de la Universitat de València, ens ofereix la possibilitat de conèixer una part de la nostra història recent.

Aquest edifici històric, on tantes coses han passat des de fa més de cinc-cents anys, acull una exposició sobre la revolta estudiantil contra la dictadura franquista, amb un final que ens situa en el present representat per les imatges de la primera valenciana de 2012.

Tant a les persones que en diferents moments estiguérem protagonistes, com a aquelles altres que per la edat no pogueren ser-ho, la mostra ens resulta útil , perquè el fil conductor de les experiències que es podem visualitzar, en documents o en material gràfic, no té altre tema que el del combat pel la llibertat, un combat amb avanços i involucions, amb generositat, solidaritat, i alhora, reacció repressiva per part d' aquells que tenen li tenen por.

El moviment estudiantil, nascut a finals dels anys cinquanta va evolucionar, al temps, que la universitat anava, també, massificant-se, creant o inventant fórmules, instruments, eines, i connectant amb les noves corrents culturals o socials, topant, inevitablement, amb les imposicions de la dictadura.

Al cas valencià cal, però, reparar un element específic que el va marcar, puix a principis dels anys seixanta apareix vinculat a la idea de País Valencià, ja que la modernitat del plantejament de “país” fou un innovador. Aquest fou el moment de la meua generació, les revistes “Diàleg”, fins que no ens van deixar seguir i després “Concret”, són expressió de l'emergent moviment estudiantil. A l' exposició podreu veure alguna portada d'aquestes.

D' aquella etapa inicial, cal fer esment de com es marginà i arraconà al sindicat feixista, el SEU, també coincidint amb una acció estatal, ens solidaritzarem amb els miners en vaga d' Astúries. Tanmateix , la sensibilitat identitària es manifestà quan una part de la jerarquia política va atacar Joan Fuster, al temps que represalià Vicent Ventura.

El testimoni passaria de mans, en una segona fase, altres estudiants. Xics i xiques, crearien el Sindicat Democràtic, ampliarien el nombre de gent compromesa amb la col·laboració de prou professors. A final de la dècada, les mobilitzacions, les assemblees i la consciència de la necessitat de llibertats, s' ampliarien notablement. Llavors, la repressió anirà pujant de to. Als setanta, etapa que és la més present o protagonista a l'exposició, tot s' acceleraria amb la presència pública dels partits polítics que en l' àmbit de la vida universitària intentaven guanyar espais de llibertat. Aquest extrem darrer comportava algunes friccions entre reformistes, identificats amb el PCE, i els més radicals.

Sols resta insistir que paga la pena passar-se pel Carrer la Nau, ja que amés a més , com ja he avançat, el fil conductor del relat ens porta al present, amb un espai o epíleg significatiu dedicat a la primavera valenciana de 2012, quan de nou uns estudiants, de secundaria, també digueren no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.