salut
Vint anys amb hospital comarcal a la Selva
Avui fa just dues dècades que l'expresident Jordi Pujol i l'exalcaldessa de Blanes Maria Dolors Oms el van inaugurar
Es va posar en funcionament amb 50 dels 120 llits de què podia disposar
El 22 de maig del 1993, avui fa vint anys, es va inaugurar l'hospital comarcal de la Selva, a Blanes. El nou equipament sanitari va ser inaugurat aquell dissabte a un quart d'onze del matí per les màximes autoritats tant locals com nacionals del moment: Jordi Pujol (CiU), president de la Generalitat; Xavier Trias (CiU), conseller de Sanitat, i Maria Dolors Oms (PSC), alcaldessa de Blanes.
L'hospital comarcal de la Selva, que entraria plenament en funcionament dos dies després, el dilluns 24 de maig, va costar uns 2.200 milions de pessetes –uns tretze milions i mig dels actuals euros– i tenia una superfície de 9.450 metres quadrats. Té set plantes, tres de les quals d'hospitalització amb capacitat, en la seva inauguració, per a 120 llits. Inicialment, però, només es va posar en funcionament una de les tres plantes d'hospitalització, amb capacitat per a 50 malalts. Les altres dues s'anirien posant en funcionament progressivament. També es va disposar d'unes urgències amb catorze boxs per a 28 malalts, que el 2008 es van remodelar i ampliar, i una sala d'autòpsies. En el moment de l'entrada en funcionament, l'hospital donava cobertura a una població d'unes 52.000 persones.
Tristesa i alegria
El nou hospital de Blanes adquiria les funcions que fins aleshores havia tingut l'hospital Sant Jaume, que actualment encara funciona com a residència d'avis. És per això que el dia de la inauguració va ser viscut per molts blanencs amb “tristesa” i “alegria”, ja que, segons va dir en els parlaments inaugurals l'alcaldessa de la ciutat, era “un dia trist” perquè es deixava Sant Jaume però també era un dia “alegre”, perquè “es traslladava a un hospital de primer ordre”, segons va assegurar Oms. El cognom de l'alcaldessa de Blanes va propiciar una de les anècdotes de la jornada. El president Pujol, en el seu torn de parlaments, va fer referència a l'OMS (Organització Mundial de la Salut) i va haver d'aturar el seu discurs per especificar que l'OMS a què es referia no era l'alcaldessa, sinó l'organisme de les Nacions Unides. Pujol, però, va combinar el discurs divertit amb la reivindicació. No es va estar d'aprofitar el seu parlament inaugural per reclamar els 70.000 milions de pessetes que el govern estatal devia a la Generalitat en matèria de sanitat.
La pronúncia de ‘Blanes'
El president va protagonitzar una altra anècdota vinculada amb Blanes, però en aquest cas en el decurs d'una roda de premsa improvisada a Vidreres, on va seguir la comitiva d'aquell dia. Una periodista li va fer una pregunta mencionant la ciutat de Blanes i pronunciant la e de forma tancada. Pujol la va rectificar i li va explicar que la e de Blanes era neutra. Aquesta és precisament una qüestió no resolta: si bé el president tenia raó, no són pocs els blanencs de soca-rel que defensen l'altra pronúncia del nom de la ciutat.
LA XIFRA
LA XIFRA
LA DATA
LES XIFRES
Inauguració del primer tram de l'eix transversal
Avui també fa vint anys d'altres inauguracions a la comarca de la Selva. Totes per part del president Pujol. No en va era cap de setmana de campanya electoral per a les generals. Pujol també va inaugurar avui fa vint anys el primer tram de l'eix transversal –que justament fa uns mesos ha viscut la inauguració del seu desdoblament–. El primer tram d'aquesta via famosa per les seves múltiples inauguracions va ser el de Santa Coloma de Farners a Brunyola, en concret des de la carretera de Santa Coloma a Girona fins a la de Santa Coloma a Anglès. Un tram de 3.800 metres de llarg que el mateix president Pujol va admetre en la seva inauguració que “quedava penjat”. El president de la Generalitat també va inaugurar aquell dia els centres d'assistència primària de Vidreres i Sils. Posteriorment, va dinar a Santa Coloma de Farners amb empresaris turístics i va reunir-se amb el ple del Consell Comarcal de la Selva.