“Triaré per gust i no per sortida laboral”
Molts joves desconfien de la recuperació econòmica i aspiren a estudiar el que els agradi, al marge de les sortides posteriors al mercat laboral
Tres dies d'exàmens determinaran la nota per al grau escollit
Ja siguin de Porqueres , Palafrugell o Girona, la gran majoria dels joves consultats volen estudiar un grau que els agradi, que els satisfaci, al marge de si té més o menys sortida en el mercat laboral. I això tenint clar que, un cop superats els tres dies de les proves d'accés a la universitat (PAU), la seva elecció els encarrilarà cap a un projecte professional que, com sempre, acabarà també sent vital. Res ha canviat, doncs, respecte a les inquietuds dels alumnes que van fer les PAU l'any passat: el futur continua sent negre, però on es capgira la tendència és en el canvi de conjuntura, que molts confiaven que es produiria i que ara no es veu per enlloc.
Però això no treu els nervis previs a la gran prova. Ahir a dos quarts de nou del matí, tensió i inquietud a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG), un dels dotze centres
on es van començar les PAU a les comarques gironines per examinar 2.659 joves.
D'entre les matèries a examen d'ahir, la prova amb més participació va ser la d'anglès, amb 2.380 inscrits, i la que en va tenir menys, la d'anàlisi musical, amb 37.
Ganes d'estudiar
La Llibertat, el Joan i l'Eloi, tres joves de l'institut de Cassà de la Selva, que es volen decantar per psicologia, ciències polítiques i infermeria, respectivament, tenen com a nexe que volen apostar per allò que sempre els ha motivat o, senzillament, allò que els agrada. La Llibertat veu el “futur molt negre”, però això no vol dir que no vulgui encarar-lo amb optimisme. En Joan creu que millor “no mirar el futur, sinó centrar-se a estudiar”. Segurament per això, el Joan ha pensat que ciències polítiques pot ser una eina per entendre el que està passant. Tots tres, i en això han coincidit, estaven relativament tranquils abans de començar, si bé un cop s'han iniciat les proves han anat per feina. El mateix passa amb l'Isidre, el Joan, el David i el Pau, de Porqueres, i el Fran i la Lorena, de Palafrugell.
El coordinador de les PAU a Girona, Pepus Daunis, va explicar des d'una aula de la Facultat de Dret, el seu centre d'operacions, que les proves es van iniciar sense cap tipus d'incidència, tret que algun alumne es va deixar algun dels documents necessaris o d'altres que han justificat la seva absència per malaltia. Només tres joves dels que s'examinen a la UdG no s'han presentat. Daunis va dir que per a aquests es farà un tribunal d'incidències la setmana vinent que els examinarà. Segons recorda, a Girona el nivell d'aprovats es mou en els darrers anys a l'entorn del 95% i espera que aquest es mantingui. “Realment sembla un percentatge molt alt però hem de tenir clar que són alumnes que han superat un batxillerat i, per tant, no ens ha de sorprendre que n'aprovin tants.” Daunis va explicar que al matí és quan tenen lloc els exàmens de les matèries comunes de les PAU i a la tarda, i molt especialment demà, que serà l'últim dia, s'avaluen les matèries específiques.