Societat

Aiguat sobre l'històric desglaç

Vielha registra 112 litres per metre quadrat en menys d'un dia

La fusió nival té un mes de retard i feia 15 anys que, al juny, no hi havia 1,5 metres a la Bonaigua

Vielha i Arties, les poblacions més afectades per la riuada del Garona


Cases i ponts ensorrats, terres inundades, però cap víctima


El desbordament dels rius al Pirineu de Lleida va provocar ahir estralls en pobles i infraestructures i va generar molta por als veïns de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà per la impotència davant la força de les aigües descontrolades.

L'aiguat dels darrers dies i un desglaç històric van provocar que la matinada de dimarts s'activessin totes les alarmes pel desbordament dels rius, sobretot del Garona, a l'Aran, i del Noguera Pallaresa, al Sobirà.

La capital aranesa, Vielha, va registrar en menys d'un dia 112 litres per metre quadrat, un aiguat que acumulava més aigua a uns rius i uns embassaments molt carregats i amb un procés de desglaç molt poc habitual. Feia 15 anys que a la Bonaigua no es registrava un metre i mig de neu a mitjans de juny, segons va explicar ahir el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig. Per aquestes dates, la mitjana climatològica és que no hi hagi neu a aquesta cota, de 2.300 metres d'alçada. Puig hi afegia que aquest desglaç s'havia accelerat amb la calor dels darrers dies, tot i acumular un retard d'un mes respecte al procés habitual de fusió nival.

La combinació dels dos factors va fer desbordar aquests rius i els pantans del Pirineu van arribar als seus topalls màxims, obligant a desembassar. És a dir, cabal de pluja, sobre cabal de desglaç i sobre cabal de les preses, com apuntava el síndic d'Aran, Carles Barrera.

La força de l'aigua desbordada va inundar la part baixa de molts pobles de l'Aran, i es va endur riu avall una casa a Salardú, dues a Casarill i una altra a Arties. Aquesta població aranesa va ser la més afectada, ja que el riu Garona creua pel mig del nucli urbà i va afectar greument l'estructura de diverses cases. A més d'arrossegar arbres, mobiliari urbà i obligar a evacuar gairebé tot el poble cap a cotes més altes i segures. El càmping també va quedar inundat i la riuada es va endur quatre bungalous riu avall.

Durant el dia es van arribar a evacuar unes 500 persones, que haurien pogut ser més de 2.000 si finalment el riu Nere, el segon curs fluvial que creua Vielha, també hagués sortit de la seva llera habitual. Al vespre, 90 persones van ser evacuades de Viella i unes 200 d'Arties, Naut Aran, Redòs, Salardú, Bossòst i Les. Aquestes persones es van reallotjar a l'església d'Arties, al poliesportiu de Salardú i a l'hotel Edelweis d'Arties.

Pel que fa al Pallars, nou persones es van traslladar del càmping d'Espot i altres tres de La Mola de Tírvia. També una desena de veïns de Llavorsí, que, per precaució, es van reallotjar en cases de familiars. A Aidí, un nucli agregat de Llavorsí, hi ha sis persones aïllades, amb qui s'ha mantingut contacte permanent, però no en poden sortir, ja que han quedat bloquejats els accessos i els ponts d'accés al poble.

A Esterri d'Àneu, la Creu Roja va disposar d'un centenar de lliteres i equips de primera necessitat en previsió d'una evacuació més important de veïns de la comarca. Pel que fa a les carreteres, la C-28, entre Vielha i Arties, es va esquerdar i trencar en dos punts, l'accés a la capital aranesa va quedar obert només pel túnel de Vielha a l'N-230 i controlat pels Mossos, que només deixaven passar els veïns i serveis d'emergències. Els camions s'havien d'estacionar obligatòriament a l'entrada de Vielha per evitar riscos. De Vielha a França, l'accés va quedar tallat també. Igual que l'N-141 entre Bossòst i la frontera francesa. Al Pallars Sobirà, van quedar inutilitzades la C-13 i la C-147 d'Esterri a Alòs d'Isil i Escalarre, respectivament. Per això, el transport escolar va quedar suspès, igual que passarà avui, segons va recomanar el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

També diversos ponts, com el de Salardú o els tres que uneixen el nucli d'Àreu, al Pallars Sobirà.

Els serveis també van quedar afectats, amb 4.000 veïns sense llum, sense gas a la Val i problemes amb la telefonia. Al vespre, Endesa transportava equips electrògens a alguns nuclis per subministrar-hi corrent.

I el més important de tot plegat: no es van registrar víctimes, malgrat la virulència de les aigües dels rius, els riscos per carreteres esllavissades i ponts destrossats. El dispositiu d'emergències continuarà activat durant tot el dia d'avui.

3
ponts destrossats.
A Arties han perdut gairebé els tres ponts, igual que a Àreu, al Sobirà.
4.000
afectats sense llum.
Problemes per reparar avaries; s'hi han dut grups electrògens.

Calamarsa al Pla de Lleida i afectació a Aragó i França

L'episodi d'aiguats i riuades es va “completar” a la tarda amb una forta pedregada que va arrasar centenars d'hectàrees de conreus del Pla de Lleida. Pedres de la mida de nous o avellanes van arrasar fruiters i camps de cereals de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, la qual cosa podria haver assolit danys d'un abast igual o superior a la del 5 de juliol del 2012. Ben bé es podria haver perdut bona part de la collita, sinó tota. A més, es tracta de la segona calamarsada d'aquesta primavera, tot i que fa dues setmanes va afectar, sobretot, el Segrià.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, es va reunir amb urgència ahir a la tarda amb institucions, pagesos i sindicats agraris per avaluar els danys, tot i que encara no hi ha cap estimació dels perjudicis. Ara s'estudien mesures fiscals i ajuts per compensar les pèrdues.

D'altra banda, les precipitacions abundants i el desglaç també van afectar altres rius, com ara l'Éssera, a l'Aragó, provocant el desbordament del riu en algun tram de la Vall de Benasc i generant també evacuacions i danys materials a Benasc i a Castelló de Sos. Al sud de França, també es van registrar problemes pel mateix riu Garona. Les autoritats franceses van activar els serveis d'emergència, sobretot al santuari de Lourdes, on hi va haver fortes inundacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.