Societat

infraestructures

Reclamen alliberar el peatge entre Lleida i Montblanc

Divendres es presentarà la proposta oficial

Abertis diu que farà l'A-27 a canvi d'allargar la concessió de l'AP-2

Ja fa dies que les cambres de comerç de Reus i Lleida, el col·lectiu Conca 22 i l'Ateneu Popular Garriguenc van anunciar que divendres vinent farien pública la Declaració de Montblanc, un acte amb què es vol reivindicar la gratuïtat de l'autopista AP-2 entre la capital de la Conca de Barberà i Lleida.

Més enllà dels convocants, ja s'han sumat al carro diferents agents socioeconòmics de tots dos territoris que també consideren que alliberant aquest peatge es resoldria la mala comunicació per carretera que hi ha en el que es coneix com a eix subpirinenc, que enllaça Tarragona amb Sant Sebastià, passant per Lleida.

Però no ha calgut esperar a divendres perquè la concessionària de l'autopista, Abertis, reaccionés amb una proposta que lluny d'apropar-se a la gratuïtat d'aquest tram implica allargar-ne la concessió, que s'acaba el 2021.

I és que l'empresa Abertis ha proposat al Ministeri de Foment fer-se càrrec de les obres de l'A-27 –encallades des de fa anys– a canvi de convertir en via de peatge aquesta infraestructura que ha d'unir Montblanc amb Tarragona o bé allargar la concessió de l'AP-2.

Des del territori ningú no vol sentir parlar de contraprestacions i entitats com la CEPTA, la Federació Empresarial d'Auto Transports o la mateixa Cambra de Comerç de Reus han insistit que no es poden posar al mateix sac totes dues opcions i que és injust que la gent del territori hagi d'acabar pagant per una obra pressupostada amb diner públic. Tots destaquen el valor estratègic de l'A-27 per a l'economia del territori i per això demanen celeritat.

LA XIFRA

129
milions és el cost de rescatar l'AP-2, segons un estudi elaborat per l'Ateneu Popular Garriguenc i Conca 22.

L'autovia de la vergonya

L'A-27, l'autovia que ha d'unir Tarragona amb Montblanc i obrir així una via ràpida i gratuïta fins a les comarques de Lleida (on enllaçaria amb l'AP-2), és una reivindicació històrica al territori. Oficialment els treballs van començar el 2008, però les retallades pressupostàries han afectat, i molt, la lenta construcció de la via i encara no s'ha enllestit el primer tram de 7,8 quilòmetres entre Tarragona i el Morell. En aquests moments no hi ha ni diners ni calendari i és aquí on Abertis ha vist la possibilitat d'assumir una obra que promet enllestir d'aquí a quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.