La descoberta
Una talaia amb llum pròpia
CALELLA El municipi gestiona des de fa dos anys l'únic far que hi ha al Maresme i que encara resta actiu. Les magnífiques vistes de la costa es complementen amb un centre d'interpretació de les comunicacions
Calella va patir durant la Guerra Civil dos bombardejos, i com a previsió per evitar víctimes es van construir tres refugis antiaeris. Un d'ells, el del parc Dalmau, va ser recuperat l'any 2010 amb la col·laboració del Memorial Democràtic com a record del passat més recent i amb la voluntat d'explicar amb precisió aquell episodi bèl·lic. Cal concertar hora de visita al museu.
El far de Calella és, sense cap mena de dubte, un dels espais que es relacionen més amb la ciutat turística. Malgrat ser el símbol de fotografies, postals i segells, aquesta torre de llum no ha pogut ser gestionada pel municipis fins fa dos anys, quan un acord amb l'Autoritat Portuària li va permetre redissenyar un espai que combina les millors vistes amb una aula didàctica. Els usuaris hi poden accedir a peu o amb cotxe –fins al peu del turó on s'aixeca–. Durant els mesos de juliol i agost està obert cada tarda de dimarts a diumenge de 5 a 9 del vespre. A banda de gaudir d'un paisatge que combina la Mediterrània amb el Montnegre, també poden accedir al centre d'interpretació de les comunicacions que explica tant la història del far com de dos elements més de la ciutat que, al llarg de la història, han servit per transmetre informació: el campanar de l'església i les torretes. Precisament aquestes dues construccions que han estat restaurades es troben relativament a prop del far i s'hi pot accedir amb una agradable caminada que, en l'últim moment, demana unes bones cames. Les torretes van ser construïdes a final del segle XIX i pertanyien a una extensa xarxa per transmetre senyals òptiques que travessaven la península Ibèrica i arribaven fins a Catalunya del Nord.