Societat

Tradició i aigua miraculosa remullen Tarragona

La programació de Sant Magí, la festa major petita de la ciutat, arriba avui i demà al punt àlgid amb els actes més multitudinaris i també refrescants

A Tarragona són diversos els miracles relacionats amb l'aigua i Sant Magí que s'expliquen des de fa generacions. Com la història de com el patró de la ciutat va fer brollar aigua on ara s'alça el santuari de la Brufaganya, a l'Alt Camp, perseguit per soldats romans, tot fent-hi néixer el riu Gaià. O com la pluja que va enviar durant l'ocupació francesa de la guerra del Francès va fer que als soldats se'ls apagués sempre la metxa amb què volien fer saltar la fortificació del portal del Carro, on s'alça un altre santuari en honor al sant, en aquest cas al centre de la ciutat.

Totes dues històries seran presents avui i demà als dies grossos de les festes de Sant Magí, la festa major petita de Tarragona, que ja va arrencar el dia 14 passat i que, evidentment, té l'aigua com a l'ingredient principal.

“És la festa més devocional i íntima”, recorda el tècnic de Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Xavi González. Enguany, a més, s'ha fet coincidir amb el tancament del bicentenari de la guerra del Francès a Tarragona, amb l'acte de cloenda al portal del Carro.

El ritual més tradicional, però, té quatre moments ineludibles, en què és fàcil predir un ple absolut als carrers de la ciutat. Començant per l'Arribada de l'Aigua, que els portants (que, per cert, enguany celebren el vintè aniversari de la seva recuperació) faran entrar a la ciutat a partir de les 18 hores d'aquesta tarda en carros carregats d'olorosa alfàbrega. A la nit, l'aigua pren un to més refrescant i juganer amb la revetlla remullada, molt menys devocional però igual d'esperada, en què la plaça del Rei es converteix en una pista de ball ruixada pels elements vinculats a Sant Magí i l'aigua. La nit es completa amb d'altres actuacions musicals, en què destaca el concert de Julio Iglesias al Camp de Mart.

Demà, un altre plat fort ineludible: la diada castellera de Sant Magí, l'única de les dues que cada any es fan a la plaça de les Cols, i on tan sols poden actuar les colles locals. Finalment, el final de festa estarà en mans de la processó de Sant Magí, al vespre pels carrers del nucli antic, i que acaba amb la tan plàstica entrada al portal del Carro, acompanyada d'un espectacle pirotècnic i la pujada dels pilars caminant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita