Societat

Intel·lectuals i oposició es mobilitzen perquè Torró no retire l'estàtua sobre la batalla d'Almansa

Asseguren que la decisió de l'alcalde de Gandia manca de qualsevol motivació amb una mínima dosi d'elemental racionalitat

Han demanat informes al CVC i a la Conselleria de Cultura

Intel·lectuals i artistes de Gandia i tots els partits de l'oposició s'han mobilitzat en contra de la decisió de l'alcalde de Gandia, Arturo Torró (PP), de retirar l'obra 25 d'abril de 1707, commemorativa de la batalla d'Almansa davant les tropes de Felip V, situada en una de les entrades de la ciutat. L'alcalde popular va anunciar la passada setmana la seua intenció de canviar d'ubicació l'estàtua, que commemora la pèrdua de l'autogovern valencià. En la seua opinió, no identifica la ciutat i tapa la vista quan s'entra a Gandia. Torró ha anunciat que encarregarà una nova estàtua. Intel·lectuals de la ciutat han demanat al Consell Valencià de Cultura que en paralitze el trasllat.

A través d'una carta, signada entre altres pel poeta i escriptor Josep Piera, el dramaturg Ignasi Moreno, l'escultor Joan Barrantes o l'economista Nèstor Novell, els intel·lectuals de la ciutat lamenten que la decisió està “mancada de qualsevol motivació amb una mínima dosi d'elemental racionalitat” i que “no és un fet aïllat”. El text recorda que la Llei 4/1998 de Patrimoni cultural del govern valencià exigeix “respecte” més enllà de les ideologies polítiques.

La carta denuncia que els darrers anys s'han anat tancant espais i símbols culturals de la ciutat “amb la pretesa justificació de la crisi econòmica”. Els signants manifesten que l'estàtua va ser concebuda per a la rotonda amb un frontal de 25 metres, “perfectament ajustat al diàmetre de la rotonda i amb una alçada especialment estudiada i calculada per l'autor perquè no impedira en cap cas la visibilitat del campanar de la seu”.

Consell dels experts

Els partits de l'oposició també han reaccionat a la decisió reclamant que no es canvie d'ubicació aquesta obra, encarregada l'any 2007 per l'equip de govern municipal del PSPV-PSOE. Els grups municipals en l'oposició a l'actual alcalde del PP, socialistes i Compromís, també reclamen el dictamen del Consell Valencià de Cultura, de la Conselleria de Cultura i del Centre d'Estudis Alfons el Vell. L'oposició considera que l'estàtua està protegida per la llei del patrimoni i reclama a l'Ajuntament que espere a conéixer els dictàmens sol·licitats.

25 d'abril de 1707 és obra d'Antoni Miró i recorda el 300 aniversari de la derrota a Almansa de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria i la posterior entrada al territori valencià de Felip V amb l'abolició dels furs i la pèrdua de l'autogovern dels valencians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.