Societat

MEDI AMBIENT

El Baix Ter ja es prepara per quan vingui la sequera

S'està creant la junta d'usuaris d'aigües superficials i aqüífers de la zona per coordinar esforços en temps complicats i actuar de ‘lobby'

La formen 39 municipis i usuaris amb drets d'aigua

La comunitat d'usuaris d'aigües subterrànies i superficials de l'àmbit dels aqüífers del Baix Ter ha posat ja fa uns mesos fil a l'agulla en la constitució de l'ens que ha de facilitar la gestió i coordinació de l'ús de l'aigua en temps de sequera i que vol servir, així mateix, com a grup de pressió davant d'instàncies superiors sempre que calgui una sola veu comuna de tot el territori. L'òrgan, que agruparà bàsicament tots aquells agents de territori, particulars i comunitats amb dret d'aigua i que agruparà també les veus d'una àmplia representació del territori amb influència al sud del riu Ter, prendrà el nom de junta central, en lloc de la comunitat d'usuaris, tal com s'havia previst inicialment l'any 2008.

La necessitat d'un òrgan d'aquest tipus es va veure clara al Baix Ter, arran de la sequera d'ara fa cinc anys, que va obrir els ulls a la necessitat de coordinar i gestionar des del territori les necessitats sense haver d'esperar decisions tardanes i esbiaixades preses des del desconeixement de la distància. L'embrió d'aquesta junta es troba en un conveni signat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb l'objectiu de constituir la comunitat d'usuaris. Es va crear una comissió gestora i hi va haver una assemblea general, amb uns estatuts sobre la taula, però la comunitat finalment no va avançar prou.

Aquest 2013 ja s'han celebrat dues reunions, una el 27 de febrer i l'altra, el 25 de juliol, que han servit per reprendre els treballs, elegir una junta gestora i triar els membres de la comissió redactora d'estatuts. En la comissió redactora hi ha presència del sector turístic, així com tècnics de medi ambient. La creació de la junta té un minutatge força establert, de tal manera que ja hi ha dues reunions convocades, una pel 18 de setembre i l'altra, pel 10 d'octubre, de les quals n'haurien de sortir els estatuts redactats i a punt per presentar en una futura assemblea general en què s'haurien de ratificar.

El sector turístic i els gestors de les depuradores participaran, probablement amb veu però sense vot, en el consell consultiu, un dels òrgans de funcionament previstos als estatuts. La constitució definitiva de la Junta central de l'Aigua del Baix Ter es calcula que pot estar a punt pel primer trimestre del 2014.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és la que, en darrer terme, haurà de validar els estatuts. L'ACA serà probablement una de les instàncies superiors amb qui s'haurà d'asseure a negociar en un futur la junta per tal d'enfortir les decisions que surten del territori.

LA DATA

10.10.13
La reunió.
Aquesta és la data que s'ha fitxat com a termini màxim per deixar enllestits els estatuts de la junta.

Forta presència del territori

Les comunitats i els propietaris amb drets sobre l'aigua estaran àmpliament representats en la junta general, que comptarà amb representants de les comunitats de propietaris del marge dret i esquerre del riu Ter i també dels Gironès, però a més a més hi seran representats l'Associació d'Usuaris de Pous del Baix Ter (AUPBT) i trenta-nou municipis
del Baix Ter i de la seva àrea d'influència.

Els òrgans de la junta general seran la junta general, que és l'òrgan sobirà, la junta de govern, que serà elegida per la junta general i que és la responsable de l'execució d'allò que es decideixi en junta general, i el jurat, responsable d'imposar sancions a qui no compleixi els estatuts, fixarà indemnitzacions es cas que calgui satisfer perjudicats. Així mateix, també hi haurà altres òrgans de consulta i tècnics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.