medi ambient
Agricultura busca ingressos fent pagar als parcs naturals
S'estudia fer de pagament els pàrquings i l'ús de material divulgatiu
Excursionistes i ecologistes lamenten que el govern vulgui treure diners d'espais protegits
Es podria estendre l'ús del carnet de boletaire
Els usuaris dels parcs naturals de Catalunya es podrien trobar aviat amb pàrquings de pagament i la generalització de taxes que ja s'apliquen en alguns, però no en tots, per la utilització de determinats serveis com ara material divulgatiu. “Els parcs naturals són de tothom i entre tots els hem de conservar”, va plantejar ahir el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, a l'ACN. No són del mateix parer les entitats excursionistes i ecologistes, que defensen que continuïn sent les administracions públiques les que es responsabilitzin de les zones protegides. El punt en què estan d'acord govern i entitats és que no es pot fer pagar per entrar-hi.
Precisament fa un mes l'aleshores alcalde de Roses, Carles Pàramo, va anunciar que les barques i els cotxes haurien de pagar per accedir al cap de Creus. L'endemà, Agricultura el va rectificar i va dir que no es pot cobrar l'accés a una zona natural.
De tota manera, atès que l'administració té menys diners, Pelegrí és partidari de buscar fórmules per “tenir ingressos addicionals que reverteixin en els parcs”. L'únic aspecte que va concretar va ser pàrquing de pagament i va assenyalar altres serveis que suposin “un plus de personal o de feina”.“Cal un canvi de mentalitat del ciutadà, del govern i dels parcs”, argumenta.
El president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, recorda que amb la seva pressió ja van aconseguir aturar el pagament dels rescats i ara demana que qualsevol taxa es consensuï amb els usuaris: “Només falta que ens cobrin per anar a caminar.” Merino exposa que hi ha serveis dels quals es pot parlar, tot i que no ho veu com una gran solució financera. Des de la Iaeden-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt adverteix que “la protecció del patrimoni natural mai podrà ser rendible”, però és favorable a discutir un nou sistema de gestió dels parcs.
El cas d'Aigüestortes
Els agents implicats del Pirineu de Lleida es mostren favorables a fer pagar serveis si els recursos reverteixen en el manteniment de la zona. El president de l'associació empresarial de turisme actiu del Pallars, Florido Dolcet, entén que “els recursos són limitats i cal optimitzar-los”. Espot, a la porta del parc nacional d'Aigüestortes, va tramitar al conseller Pelegrí una proposta amb normes i tarifes per aparcar al parc. “Encara és hora que ens responguin”, diu l'alcalde, Agustí Perot.
Pelegrí també va plantejar la possibilitat d'estendre el carnet de boletaire, com s'ha fet a Poblet. La consellera de Turisme del Conselh Generau d'Aran, Anna Díaz, va explicar que no tenen prevista cap taxa per aparcar ni per caçar bolets, però sí que ho pensen regular, “perquè el patrimoni natural és el nostre reclam”. Estudien que els hotels donin permisos als clients per caçar bolets.