El ‘top manta' arrela al parc Güell
En l'últim estiu d'accés lliure, l'espai té una allau descontrolada de visitants
A partir del 25 d'octubre, els turistes hauran de pagar un tiquet d'entrada d'entre 7 i 8 euros
La plaça de la Natura i els seus accessos són avui un gran basar
El recinte suporta unes 5.000 visites cada hora. Ara es reduiran a 800
El d'enguany és un estiu amb regust de final d'etapa al parc Güell. Després de regir-se durant dècades per un model de gestió equiparable al laissez faire, i que l'ha conduït a un col·lapse de visitants, aquest recinte públic implantarà una nova regulació d'accés, més restrictiva, a partir del mes d'octubre que ve. S'haurà acabat el poder entrar-hi quan i com és vulgui; uns condicionants que, en el cas dels turistes, implicarà el plus d'haver de passar per caixa per poder fer-ho. Un conjunt de mesures, en resum, no exemptes de polèmica, i que tendeixen a reforçar la visió que el parc Güell ha de tenir el tractament d'equipament patrimonial de primera magnitud i que, com a tal, se l'ha de preservar. I protegir.
Tot això, però, no succeirà fins a la tardor. Abans, per tant, caldrà sortejar un estiu, el present, sota una sensació ingent de cert desori intern. En un any en què, molt probablement, Barcelona superarà els seus rècords pel que fa a presència de visitants, la instal·lació té les costures al límit. Un dia qualsevol d'agost, tant li fa que sigui laborable o festiu, la parada de metro de Lesseps ja està ben atapeïda de turistes. Una sensació que va in crescendo tant bon punt ens anem acostant a punts com el carrer Larrard, accés natural al parc. Destaca, i molt, la ingent quantitat de visitants russos. Ja dins, i malgrat que el desplegament policial és visible i ostentós, també sobta la nodrida activitat dels top manta. Situats, sobretot, a la plaça de la Natura i els camins que hi fan cap, aquests venedors ofereixen bàsicament souvenirs vinculats a la figura i obra d'Antoni Gaudí, i altres productes com ara ventalls. Malgrat que són esquius, a l'hora de parlar algun reconeix que aquest any es nota més competència per una pressió policial cada cop més asfixiant en punts com el centre de Barcelona. Aquí, expliquen, poden sortejar millor el setge policial per les característiques laberíntiques del recinte. A més, l'alta concentració de turistes converteix el parc en una plaça molt cobejada. A diferència d'altres indrets de la ciutat, gairebé no se'n veuen, de subsaharians.
L'establiment de les limitacions d'accés al recinte és la fórmula a la qual al·ludeix l'Ajuntament de Barcelona per intentar eradicar una pràctica fraudulenta que sembla haver sedimentat al parc Güell. Amb un flux de visitants acotats, la persecució del fenomen s'entreveu més plausible. Aquest, però, seria un guany col·lateral que s'espera obtenir de la nova regulació, ja que el seu objectiu principal és un altre. Concretament, posar fi a una massificació que suposa un risc potencial per a un conjunt artístic que –convé no oblidar-ho– està catalogat com a bé patrimonial.
Un 7,9% de superfície
Per aquest motiu, la zona que deixarà de ser de pas és la que concentra l'obra monumental d'Antoni Gaudí –com ara l'escalinata amb el drac, la plaça de la Natura o la sala Hipòstila– i que representa el 7,9% de la superfície total del parc. A la resta s'hi podrà continuar campant lliurament. De fet, aquests dies tortuosos d'agost s'estan executant algunes de les obres necessàries per introduir aquests filtres a l'accés, per exemple, de la carretera del Carmel. Uns treballs que, tot sigui dit, també han provocat que alguns camins interns del recinte s'hagin convertit en un cul de sac, sense senyalitzar, la qual cosa agreuja els embussos i la sensació de massificació.
Segons els càlculs més recents, uns 9 milions de persones passen cada any per l'espai. El triple, per exemple, dels que rep la Sagrada Família. El 97,6% són de fora de Barcelona. A partir de les valoracions de diversos experts, s'ha conclòs que aquesta xifra s'ha de reduir d'una manera dràstica, fins arribar a un topall màxim de 800 visitants per hora. A dia d'avui, i en hores punta, poden arribar a acumular-se'n fins a 5.000. La fórmula que se li ha acudit a l'Ajuntament de Barcelona per restringir aquesta afluència és establir un nombre limitat d'entrades diàries per accedir a la instal·lació. En el cas dels turistes costarà 8 euros, que seran 7 si es compra abans a través d'internet. Per als menors de 7 a 12 anys i els majors de 65 anys, hi ha un descompte –5,60 euros o 4,90– i els que tinguin menys de 6 anys estan exempts de pagar. Tampoc ho hauran de fer els 70.000 veïns empadronats als barris limítrofs del Coll, Vallcarca i Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró, tot i que per poder travessar lliurement el perímetre acotat del recinte, abans, però, hauran de sol·licitar un distintiu acreditatiu –possiblement un carnet– a l'Ajuntament de Barcelona. Un dels apèndixs més controvertits de la mesura ha estat cercar la fórmula per permetre que aquesta gratuïtat també fos extensible a la resta de conciutadans de la capital catalana. El trencaclosques legal que s'ha hagut de resoldre ha estat laboriós, ja que la normativa comunitària prohibeix, explícitament, que es puguin fer exempcions d'aquest tipus en funció de la nacionalitat del beneficiari. La solució final ha estat crear un registre, batejat com a Gaudir+BcN, al qual s'hi podran inscriure els barcelonins interessats. A canvi, tindran dret a fer una reserva d'entrada diària sense haver de pagar i, a més, també se'ls oferirà la possibilitat de participar en una visita guiada anual.
El 25 d'octubre que ve serà quan es posarà en marxa la restricció d'accés, amb els seus corresponents horaris, de 8,30 a 18,00 horaris a la franja de tardor i hivern, i de 8 a 21,30 hores en la de primavera i estiu.
Una part dels recursos que s'obtinguin de la venda d'entrades es destinaran a sufragar les despeses ordinàries de manteniment del parc Güell, i que ascendeixen a més de 490.000 euros. Alhora també s'implantarà una aplicació per a telèfon mòbil que exercirà de suport temàtic via internet en el recorregut per la instal·lació.
El volum actual de reserves és tota una incògnita
La gestió d'aquest nou sistema d'accés limitat al parc Güell es farà, principalment, a través de la distribució de paquets tancats d'entrades que permetran que a la zona monumental no s'hi puguin concentrar més de 400 persones, en franges de mitja hora. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Barcelona ja es fa la recomanació de comprar els tiquets per anticipat –a través de la plana web www.parkgüell.cat– per assegurar-se que es podrà accedir al recinte el dia i hora desitjats. Les reserves es poden fer a títol individual, amb un màxim de 9 entrades per persona, o bé a través d'un grup organitzat. Per ser considerat com a tal, el grup haurà d'estar format per un mínim de 10 visitants i un màxim de 70. En el seu cas, la reserva es podrà fer amb tres mesos d'antelació, i si van acompanyats d'un guia, aquest nou haurà de pagar, sempre que el seu títol estigui acreditat i homologat per la Generalitat. Des de l'Ajuntament de Barcelona no s'han donat xifres sobre quants tiquets ja s'han venut, d'una o altra modalitat, ja que s'espera que les sol·licituds es disparin passat l'estiu.