Refrescar-se amb els melons de la Noguera
La Fira del Meló de la Noguera ensenya a treure un gran profit d'aquest singular producte de la terra, apte per a postres, entrants o fins i tot còctels memorables
Artesa de Segre està situat a la meitat nord de la comarca de la Noguera, allà on els camps de conreu es tornen aspres i ondulats, apareixen els penya-segats i els congostos del Montsec i, al seu darrere, s'obren les portes del Pirineu. Descobrir la zona ja és un atractiu per si mateix. Però per Sant Bartomeu s'hi pot anar amb la recompensa de refrescar-se el paladar amb un tast de melons dolços i saborosos aprofitant la Fira del Meló, que se celebra durant aquest cap de setmana.
No es tracta de cap cita improvisada: la fira prové del 1443, quan la població va obtenir el privilegi de celebrar mercats i fires. Als anys vuitanta del segle passat es va reprendre la celebració, amb la idea de convertir-la en un atractiu turístic, i el meló, un producte simbòlic de la zona, va passar a donar sentit a la fira. Però la fira de Sant Bartomeu també aplega moltes altres activitats. Algunes tenen a veure amb el meló de secà, però la programació inclou també tastos de vins, un concurs de cuina tradicional i el menjar sa, un tast de preparats amb carn de conill criat a Catalunya i un gran dinar popular, entre altres. Fora de la gastronomia, la fira inclou un mercat de llibres de segona mà, trobades de puntaires i de cotxes antics, activitats infantils, actes esportius i exposicions artístiques.
L'estrella indiscutible, però, és el meló. El meló d'Artesa és un meló de secà, de pell de gripau, color verd fosc i pell rugosa i forta. La seva carn és compacta, dolça i blanca, i guanya sabor gràcies als sòls profunds, fèrtils dels secans de la Noguera, que alliberen aigua perquè el fruit tingui la grandària necessària, i alhora a un sol potent durant els darrers mesos de primavera i l'estiu, amb forts contrastos de temperatura entre la nit i el dia. La Fira del Meló de Sant Bartomeu és el lloc ideal per conèixer receptes per convertir aquesta fruita en postres, entrant o fins i tot còctel refrescant.