RIUDOMS (Baix Camp)
410a Fira de Sant Llorenç i 29a Fira de l'Avellana
Avellanes, en positiu
Amb l'acte inaugural d'aquest divendres, a càrrec de Carles Bassaganya, director general d'Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Riudoms encetarà un cap de setmana festiu dedicat a la promoció de l'avellana. «Moltes de les notícies que es publiquen sobre aquest fruit sec són en clau negativa. Nosaltres, en canvi, sempre ens hi referim en clau positiva: parlem de promoció, de salut, de festa...», explica el director de la Fira, Eudald Salvat, que afegeix: «Teníem dubtes sobre si la crisi faria disminuir el nombre d'expositors, però ha estat a l'inrevés, potser perquè les empreses necessiten vendre i aposten per la promoció.»
Agermanades
Un dels actes destacats serà l'agermanament amb la Fira de l'Avellana de la Brunyola. «En aquest poble de la Selva la producció és més petita, però es conreen varietats similars a les d'aquí i en molts casos es comercialitzen a través d'empreses de les nostres comarques», explica l'Eudald. L'any passat, unes quaranta persones de Riudoms van assistir a la Fira de Brunyola, i en aquesta ocasió els riudomencs faran d'amfitrions. Les activitats festives, com ara balls i cercaviles, l'anada a la platja o la cursa de portadors d'avellanes completaran l'activitat firal.
Degustacions
M.J.R.Francesc Blanch, cuiner i professor associat de Nutrició de la URV, s'ocuparà d'explicar, mentre cuina, les propietats nutricionals de les avellanes. La seva demostració es podrà seguir a través d'unes grans pantalles que s'instal·laran a la Zona PLQ (Productes Locals de Qualitat) de la Diputació de Tarragona, i sobretot, també es «podran tastar» amb les degustacions que s'oferiran. «Els cursos de cuina de l'avellana ja estan molt consolidats, però aquesta serà la primera vegada que tenim demostració en directe a la fira», explica Eudald Salvat.