La descoberta
Lava i cons volcànics en directe
OLOT La ciutat és un bon punt de partida per conèixer les diferents reserves naturals de la zona volcànica de la Garrotxa, una de les més extenses del continent europeu amb més d'una quarantena de volcans.
El parc de Pedra Tosca de les Preses és un extraordinari exemple de la manipulació humana del paisatge. És un camp de lava artigat per poder-hi conrear. Ara, és un parc on es poden veure construccions de paret seca i molts tipus de vegetació. Qui vulgui, a més, pot visitar la zona a cavall d'un ruc català. Una bona experiència.
Parlant de la zona volcànica de la Garrotxa, algun lector que no hi hagi estat mai es podria imaginar un paisatge vermellós i terrós típic d'altres indrets del planeta on l'activitat volcànica és més recent o el clima no ajuda al creixement de vegetació. A la Garrotxa, en canvi, els volcans estan coberts de verd. Només en alguns punts on abans de la declaració de la zona com a parc natural hi havia extraccions de greda es veu la terra recremada resultat del vulcanisme. L'exemple més emblemàtic és el volcà Croscat, un dels més joves de la península amb 10.000 anys d'existència, on les extraccions van ser tan potents que, quan es van aturar, el Departament de Medi Ambient hi va poder habilitar un museu en viu amb un volcà dissecat.
Els volcans Santa Margarida de Santa Pau, Montsacopa d'Olot, la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca, la de Sant Joan les Fonts... són alguns dels indrets més emblemàtics i coneguts de la zona volcànica de la Garrotxa. Paga la pena, no obstant això, començar la visita en algun dels punts d'informació del parc, perquè n'hi ha molts més de no tan coneguts que són un vertader gaudi per als sentits. Així, es pot descobrir la Moixina, la Fageda d'en Jordà, el Bosc de Tosca de les Preses, el Corb... La llista és molt llarga.