Societat

La Fira d'Indians de Begur celebra el desè aniversari

A partir de divendres i durant tot el cap de setmana el municipi baixempordanès es vesteix d'època i llueix l'herència dels ‘americanos' que van fer fortuna a Cuba

Prop de mig miler de begurencs van emigrar a Cuba entre finals del segle XVIII i el XIX, per la crisi del sector coraller, que havia estat un dels motors econòmics del poble durant tres segles, i la plaga de fil·loxera, que havia assolat les vinyes. A ultramar cercaven un futur millor, i alguns van assolir veritables fortunes. En arribar a la vellesa, alguns d'ells van decidir tornar a casa, però sense renunciar a l'estil de vida i a les luxoses construccions indianes, que van recrear al poble i que avui són veritables joies patrimonials, d'aquí que destaquessin i fossin coneguts pels seus conveïns com els americanos.

Per retre homenatge a aquest passat, l'any 2004 l'Ajuntament de Begur va engegar la primera edició de la Fira d'Indians, una aposta arriscada i de gran abast que va superar les previsions més optimistes, de manera que en va quedar garantida la continuïtat. S'hi ha repassat la literatura, l'arquitectura, la música i la gastronomia indiana. I enguany, per celebrar la desena edició, s'han recuperat actuacions musicals, conferències i exposicions incloses en la fira al llarg d'aquestes deu edicions.

L'esdeveniment sempre coincideix amb el primer cap de setmana de setembre, que aquest cop abasta els dies 6, 7 i 8. L'encarregada de tocar la botzina d'inici de la festa –a l'estil dels vells vaixells de vapor que salpaven cap a ultramar– serà la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, divendres a la tarda. Entre les novetats, un mercat de productes colonials i mercaderies d'ultramar –cafè, rom, cacau, herbes i espècies– i una mostra de vells oficis –pescadors amb xarxes i nusos, taller de tints vegetals, ferrers, gambinaires, cistellers, terrissaires, bufadors de vidre, espardenyers i xocolaters.

Al llarg dels tres dies, els visitants podran ballar al ritme dels sons cubans i s'hi han previst les actuacions de Lucrecia –una habitual de la fira al llarg dels deu anys–, Cubanit@s de Begur, Angelitos Negros i Sílvia Pérez Cruz. També es podran visitar les diferents cases indianes, degustar el tradicional mojito –i aprendre a elaborar-lo–, tastar xocolates i aprendre una mica més de la relació amb Cuba amb conferències de l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté i l'escriptor cubà Abilio Estévez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PALAFRUGELL

L’Ajuntament substitueix jocs infantils deteriorats en dos parcs

PALAFRUGELL
SOCIETAT

Pineda amplia les ajudes per a despeses relacionades amb habitatge

Pineda
FIGUERES

Denunciat un veí per escampar les deixalles d’uns contenidors

FIGUERES
Societat

Barcelona recorda la celebració del Congrés Obrer i la fundació de la UGT

Barcelona
FIGUERES

Rescaten sis gats i dos gossos en estat d’abandonament d’un domicili

FIGUERES
urbanisme

Barcelona impulsa la reforma d’espais esportius i la creació d’un local social a Ciutat Meridiana

Barcelona
LA BISBAL D’EMPORDÀ

Creen el primer programa de televisió fet per persones amb discapacitat

LA BISBAL D’EMPORDÀ

El mercat de Sant Carles es renova

Granollers
SANT FELIU DE GUÍXOLS

La cobertura a la riera de Sant Amanç avança a Sant Feliu

SANT FELIU DE GUÍXOLS