La descoberta
Un segle il·luminant
FAR DE S'ARENELLA El 16 de desembre farà cent anys que es va encendre per primera vegada. És el far del litoral gironí situat més al nord. Queda al bell mig del camí de ronda que enllaça el Port de la Selva i Llançà
L'Ajuntament del Port de la Selva, el Museu Marítim de Barcelona i la revista Alberes van organitzar enguany la 3a Trobada de Faroners, Familiars i Amics dels Fars. Actualment, s'Arenella està desposseït de l'ànima que li donava el fet de ser habitat. Entre el 1913 i el 1992 hi van residir 18 tècnics de senyals marítims i les seves famílies.
Un senyal lluminós blanc visible a 13 milles nàutiques, i que esclata cada 5 segons. És el que tots els vespres projecta el far de s'Arenella del Port de la Selva. El 16 de desembre d'aquest any en farà cent que es va encendre per primer cop. D'entre els que hi ha al llarg de la Costa Brava per guiar els navegants, és el que es troba més al nord. A part de la bellesa del paisatge que s'hi contempla, s'hi suma l'al·licient que s'hi arriba pel camí de ronda que uneix Llançà i el Port de la Selva, tot i que també s'hi pot anar en cotxe. Es tracta d'un edifici de planta baixa, quadrat, de 15 metres de costat i que va ser agafat d'exemple per fer el de Tossa. El 1891, la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos va sol·licitar la seva construcció per senyalitzar l'existència d'un punt d'ancoratge segur per a les embarcacions que intentaven superar el cap de Creus. Inicialment, es preveia que s'aixequés a la Lloia, on hi ha el port. La gran demanda de construcció d'obra pública de llavors, però, va endarrerir el projecte. Finalment, el 1908 es va aprovar el de l'enginyer Josep March. De tots els tècnics que van residir al far, l'asturià Ángel Mata va ser el que hi va habitar més temps –31 anys–. Tot i que ara està desocupat, l'Ajuntament està enllestint un projecte per donar-hi nova vida, com la instal·lació d'una aula de natura.