Escapades

La descoberta

El rovell de la nació catalana

RIPOLL és la seu d'un dels tres centres d'interpretació del programa Terra d'Abats i Comtes, juntament amb Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses, els quals radiografien els orígens històrics i llegendaris de Catalunya

El reial monestir de Santa Maria de Ripoll és una joia del romànic, sobretot per la seva portalada, i és el lloc on hi ha enterrats Guifré el Pelós i altres membres de la casa reial catalana. La visita a la seva tomba permet completar el viatge simbòlic en què el programa Terra d'Abats i Comtes submergeix els visitants en la història i els mites del país.


Ripoll, o més ben dit el monestir de Santa Maria, és on tot va començar al segle X. Guifré el Pelós fundava aquest monestir i donava origen a la nació catalana. Per viatjar a aquests primers moments de Catalunya, el Consorci Ripollès Desenvolupament ha posat en marxa tres centres d'interpretació en tres llocs cabdals per entendre l'any zero dels catalans, on es barregen la realitat i les llegendes.

El centre d'interpretació de Ripoll, a la capella de la Congregació, situa els visitants en el relat històric de la fundació de Catalunya amb la figura del comte Guifré el Pelós i la importància del reial monestir de Santa Maria, on està enterrat i on es pot gaudir de la magnífica portalada, una de les joies del país i del romànic europeu. L'abat Oliba és l'altre dels grans protagonistes.

Al centre d'interpretació de Montgrony, a Gombrèn, en canvi, el centre d'interès és l'aspecte llegendari, i tot allò que s'explica a l'entorn de l'any zero té la figura del comte Arnau com a protagonista. A Montgrony, hi ha el museu del comte, el santuari i el castell de Mataplana i, a Sant Joan de les Abadesses, hi ha el tercer centre d'interpretació relacionat amb aquest mite. A Sant Joan, també hi ha el monestir romànic, una de les joies d'aquest art, amb un dels claustres i palaus abacials més ben conservats del país.

COM S'HI ARRIBA. Per carretera i amb vehicle propi, s'arriba a Ripoll per la C-17 des de Barcelona i Vic, i per l'eix de Bracons (C-37) o els túnels del Capsacosta (C-26) per la banda gironina. Amb tren, la línia Barcelona-la Tor de Querol té parada a Ripoll.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.