La descoberta
Viatge a la prehistòria
Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. És un paratge únic per fer-se una idea de com vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. La del Reclau Viver és la cova en millor estat de conservació
En aquestes coves es van trobar, l'any 1972, les restes d'un crani. Un estudi fet per un equip d'especialistes de la UdG ha determinat ara que el crani és la resta d'humà modern (Homo sapiens) més antiga trobada a Catalunya, amb uns 22.300 anys d'antiguitat. S'exposa al Museu Arqueològic de Banyoles.
Aquest parc és el millor jaciment de l'Europa occidental per conèixer el pas de l'home de Neandertal a l'home modern. L'indret està format per diverses coves obertes condicionades perquè es puguin visitar. La cova del Reclau Viver és la que conserva millor el seu aspecte original. Està dividida en dues sales, l'entrada o el vestíbul, que té el sostre intacte, i la galeria o corredor, que té una gran part de la coberta enfonsada. Va ser utilitzada puntualment com a refugi, magatzem de cereals o lloc d'enterrament. La cova de l'Arbreda és el jaciment més important per la gran riquesa d'ocupacions humanes. El que es pot veure avui recorda molt poc la seva forma original perquè gran part del sostre ha desaparegut. Actualment, està en procés d'excavació. I també es pot veure la cova del Mollet, que conté la presència humana més antiga, d'ara fa uns 200.000 anys.
Es tracta d'una visita especialment recomanable per anar-hi en família, en companyia dels més petits. S'hi pot anar els caps de setmana i els festius. El primer cap de setmana de cada mes s'organitzen tallers prehistòrics. S'aconsella portar calçat adequat i tenir en compte que no es pot accedir al recinte 35 minuts abans que tanqui. La visita es pot completar amb una altra al Museu Arqueològic de Banyoles.