Mas de Barberans torna a exhibir i a explicar l'art de l'artesania
La setena edició de la Fira de les Fibres Vegetals reuneix una seixantena d'artesans
La fira no només pretén ser «un aparador de l'artesania», com va explicar l'alcalde del municipi, Josep Lleixà, sinó que també promou la implicació dels visitants: «La gent no només mira o compra, sinó que també participa, ja que un dels requisits és que els expositors mostrin i expliquin als visitants com treballen.» Així, les persones que ho van voler van poder participar en diversos tallers, com ara el de fer una cistelleta de ginesta o el d'aprendre a llatar, i també observar de ben a prop com es fa un cistell de pauma.
Les demostracions, però, no només van anar a càrrec dels expositors de la fira, sinó que també molts veïns d'altres municipis que saben treballar amb la pauma van mostrar la seua tasca. És el cas de Filomena Chortó, de Rasquera, que des de la primera edició de la fira acudeix a Mas de Barberans a mostrar el treball amb pauma. «Si no fos per les fires, no en faríem res, amb la pauma», va explicar Chortó. I és que, tal com bé va comentar aquesta veïna de Rasquera, «es tracta d'una tasca molt entretinguda i costosa, per això als joves no els agrada». No obstant això, Chortó es va mostrar satisfeta amb aquest tipus de fires, ja que donen l'oportunitat a les noves generacions de conèixer aquest treball artesà.
Ampliar el projecte
L'alcalde de Mas de Barberans va aprofitar l'ocasió per explicar que el municipi té un projecte més ampli, més enllà de la fira. Una de les activitats que ja han dut a terme és introduir la llata a l'escola, en l'assignatura d'educació plàstica. «És una manera de conservar l'ofici», va explicar Lleixà, i també va assegurar que l'objectiu del consistori és que aquest ofici «sigui un recurs més de l'economia». En aquest sentit, està previst que de cara a l'any vinent s'inauguri a Mas de Barberans un museu sobre la pauma, que segons l'alcalde serà un punt d'inflexió en l'economia del municipi. «El museu constarà de diverses parts, on s'explicarà el procés de la fibra vegetal, i també volem programar rutes caminant per la zona», va comentar Lleixà. «Tot això beneficiarà l'hoteleria i el municipi en general», hi va afegir.