Societat

L'Estat fa aturar la planta marina de gas de Vinaròs

Indústria estudiarà els moviments sísmics produïts i si tenen relació amb la injecció de gas al magatzem

L'empresa sosté que reprendrà l'activitat en un mes

L'activitat sísmica a l'entorn del magatzem de gas submarí, conegut com projecte Castor, s'ha incrementat aquest mes de setembre. Així, s'han produït més de 200 petits terratrèmols, el de major intensitat de 3,7 graus, que tot i haver estat imperceptibles per la població sí que han causat neguit entre els alcaldes d'Alcanar (Montsià), Vinaròs, Benicarló i Peníscola (Baix Maestrat). I per analitzar què ha passat exactament, el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha ordenat el cessament de l'activitat a la planta marina, a la vegada que ha sol·licitat informació a l'Instituto Geográfico Nacional sobre els moviments sísmics registrats a la zona per conèixer si tenen cap relació amb les tasques fetes en el marc de l'emmagatzemament. Per la seua banda, l'empresa concessionària, Escal UGS, sosté que els microsismes estan dintre dels paràmetres habituals i confien poder reprendre la injecció de gas a final d'octubre (tal com tenien previst). De fet, l'empresa va encarregar una xarxa de sensors sísmics a l'Observatori de l'Ebre per monitorar la sismicitat a l'entorn del magatzem de gas i, segons les dades recollides, els terratrèmols que han tingut lloc durant el mes de setembre són similars, o inferiors, als que es produeixen a la zona de forma natural.

Les explicacions de l'empresa, però, no acaben de convèncer ni els alcaldes, ni la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que reclamen més informació a l'Estat i volen saber si els sismes tenen algun impacte sobre l'activitat pesquera. La plataforma també es pregunta què passaria si un dels terratrèmols afecta la falla que hi ha a la zona. De tota manera, celebren que Indústria hagi paralitzat la injecció de gas matalàs a l'antic pou petrolier, com també ho ha fet el govern valencià. Segons el vicepresident, José Ciscar, el Ministeri d'Indústria ha actuat amb “sensatesa” i “lògica”.

LA XIFRA

3,7
graus a l'escala Richter
ha estat el sisme de major intensitat que s'ha produït a la costa d'Alcanar aquest setembre.

LA FRASE

Ens preocupa l'impacte que poden tenir els sismes sobre l'activitat pesquera de la zona.
Alfons Montserrat
ALCALDE D'ALCANAR

Un projecte envoltat de polèmica

El projecte Castor, aprovat el 2008, ha originat molta polèmica, primer per la ubicació de la planta terrestre, on es comprimeix el gas i, més endavant, per l'increment de pressupost de l'obra, que ha superat els 1.200 milions d'euros. Quan ja semblava que l'obra era a punt, l'Estat la va aturar argumentant que no feia falta una estructura gasista tan potent perquè la crisi havia fet caure la demanda. Finalment, Escal UGS ha començat a injectar el gas matalàs a l'antic pou petrolier, on ha de posar-hi uns 600 metres cúbics de gas que quedaran immobilitzats a l'interior del jaciment durant tota la vida operativa del projecte Castor, amb l'objectiu d'omplir espais de difícil drenatge i de fer d'aïllament entre el gas útil i l'aqüífer. Però novament la seua activitat ha quedat interrompuda per l'activitat sísmica detectada a la zona. A més del gas matalàs, el magatzem Castor tindrà una capacitat de 1.300 milions de metres cúbics de gas net. Podrà produir 25 milions de metres cúbics per dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.