Pendents del sismògraf
Els municipis on hi ha les nuclears estan tranquils i les centrals funcionen amb normalitat
Els antinuclears volen que suspenguin l'activitat fins que acabi l'episodi sísmic
“Estem en contacte permanentamb la direcció de la planta nuclear de Vandellòs”
No hi ha perill però tothom està a l'expectativa de qualsevol incidència que hi pugui haver. La proximitat de les tres centrals nuclears catalanes al dipòsit de gas submarí, una a Vandellòs i dues a Ascó, no passa desapercebuda però, més enllà de la crida que fan els grups ecologistes perquè es paralitzi l'activitat nuclear, ningú més ha premut el botó d'alarma.
“Estem en contacte permanent amb la direcció de la planta nuclear, però no s'ha detectat absolutament res”, assegura l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia. Està tranquil perquè coneix les mesures de seguretat de la planta i perquè sap que un terratrèmol de 4,3 graus no suposa cap afectació. A Ascó passa tres quarts del mateix. Des del consistori expliquen que es tracta d'una zona de risc sísmic ínfim i que cap administració els ha posat en alerta, per la qual cosa, de moment, no cal patir.
De fet, des del mateix Consell de Seguretat Nuclear (CSN) afirmen taxativament que “no hi ha cap preocupació” i que els mecanismes de seguretat que hi ha a les centrals ni tan sols han registrat cap moviment perquè la intensitat dels terratrèmols d'aquests dies no és suficient. Hi afegeixen que les centrals estan preparades per aguantar moviments sísmics intensos, tot i que no ens saben detallar quin grau d'intensitat a l'escala de Richter suposaria un perill. “El nostre sistema de mesura depèn de moltes variables, des de l'epicentre del terratrèmol fins al tipus de terreny”, conclouen. Això, però, no evita que tant els uns com els altres estiguin pendents del sismògraf i que s'estigui seguint la informació minut a minut.
Les centrals van funcionar ahir amb total normalitat i no es va activar cap tipus d'alerta perquè no hi va haver cap afectació als marges de seguretat, segons van explicar des de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV).
A les comarques de Tarragona, a més de nuclears també hi ha el polígon petroquímic més gran del sud d'Europa, i els seus responsables també estan tranquils. “Ni hem tingut cap afectació ni estem preocupats”, van afirmar des de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), i hi afegien: “Les instal·lacions estan dissenyades per suportar uns alts nivells sísmics i els estàndards de seguretat són molt alts.”
Però no tothom està tan tranquil; de fet, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, no només va demanar la suspensió de la llicència del projecte Castor de manera indefinida, en espera de saber què ha passat, sinó que també va recordar: “Entre l'Ebre, el Sénia i el Penedès hi ha una central nuclear, la de Vandellòs.” Minuts després, des de Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, li responia d'aquesta manera: “És cert que hi ha plantes nuclears, però estan dissenyades tenint en compte episodis sísmics d'aquesta magnitud i molt superiors. Voldria donar un missatge de serenor: ens hem d'ocupar i preocupar. Ara com ara no hi ha motius per témer cap risc nuclear, no hi és i cal dir-ho amb claredat.”
Però lluny d'aquest missatge de serenor, una vintena d'entitats antinuclears demanaven ahir a la tarda que es paralitzés de manera “immediata” l'activitat a les mateixes centrals nuclears catalanes “pel risc derivat dels terratrèmols fins que no s'estabilitzi aquest episodi sísmic i s'analitzi de forma rigorosa el risc que suposa en l'actualitat i en el futur per a aquestes instal·lacions”. A través d'un comunicat, els ecologistes antinuclears recordaven que la central de Vandellòs està ubicada molt a prop de la falla del Camp, on en els darrers 125.000 anys hi ha hagut tres grans terratrèmols. “El fet que en una zona amb activitat sísmica no s'hagi produït cap terratrèmol durant segles no és garantia que no es pugui tornar a produir en cap altre moment”, alertaven, i hi afegien: “La població no ha d'assumir aquest risc i [...] les autoritats haurien de fer prevaldre la salut i la seguretat de les persones per damunt dels interessos econòmics de les grans empreses.”