Societat

Torramadé espera que Salt no sigui imant d'ocupacions

L'alcalde diu que apropiar-se d'un bloc dóna popularitat, però que l'Ajuntament vetlla per solucions “sostenibles”

Reclama que la Sareb i la resta de bancs cedeixin pisos buits per a lloguer social

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), espera que l'ocupació del bloc del carrer Castany no faci d'imant i de pol d'atracció per a altres actes similars que promou la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Salt espera que el seu municipi, amb uns 30.000 habitants empadronats, no serveixi de reclam per a futures ocupacions. “[El bloc ocupat] s'ha convertit en una icona. Ja és un punt d'atracció i ha vingut gent que no és de Salt. No tenim solucions per a tothom”, assenyala el batlle.

L'endemà que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ajornés el desallotjament del bloc de Salt, l'alcalde va reiterar quina feina fan els serveis socials de l'Ajuntament i què reclama el consistori. Torramadé ha estat en contacte permanent amb el secretari d'Habitatge del govern, Carles Sala, i sosté que bona part de la capacitat d'intervenció correspon a la Generalitat i a la seva mesa d'emergències. Amb representants de l'Estat espanyol, Torramadé no hi ha tingut cap contacte els últims mesos. “És molt important el concurs de la Generalitat. Volem ser un municipi normal, amb una idiosincràsia particular, però lluitem per sortir endavant.”

Salt ha rebut un alt índex de nouvinguts l'última dècada, i l'ocupació d'habitatges buits podria fer augmentar la població, just quan el govern local pretén rejovenir la mitjana d'edat de la vila. “Des del 2000 fem grans esforços perquè Salt tingui centres universitaris. I no només que hi hagi centres, sinó que també els estudiants resideixin en el nostre municipi. Seria bo que hi hagués gent jove universitària amb ganes i empenta que transformés el dia a dia de la ciutat”, destaca l'expresident de la Diputació de Girona.

“Responsabilitat social”

Per tot i això, Torramadé considera que també ha arribat l'hora dels bancs, tant de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Restauració Bancària (Sarib), també conegut com a banc dolent, com de la resta d'entitats bancàries. “Això és, primer de tot, una qüestió de responsabilitat social de les entitats bancàries. Si entenen que això [els pisos] només és un patrimoni i un actiu, és que no consideren que tenen una responsabilitat social”, explica.

Segons l'alcalde saltenc, que ja havia presidit la corporació local entre el 1999 i el 2007, “[als bancs] els va molt gros dedicar esforços a afrontar aquesta situació. Per això hi ha les oficines locals d'habitatge. Volem col·laborar i donar solucions als problemes dels ciutadans, i el lloguer assequible és una solució idònia”.

Un 50% de bonificació

Acompanyat de la regidora d'Habitatge, Glòria Pàmies, i del responsable d'Educació, Robert Fàbregas, Torramadé va anunciar ahir al migdia que l'Ajuntament de Salt bonificarà en un 50% l'impost de l'IBI als veïns que cedeixin un immoble per a la borsa de lloguer de l'oficina municipal de l'habitatge, que disposa d'una seixantena.

A més, en les ordenances que s'haurien d'aprovar en el ple de dilluns, l'equip de govern, de CiU, concedirà una bonificació del 95% en l'impost sobre construccions i obres (ICIO) als propietaris que facin obres en espais comuns –com ara la coberta, baixants o envans–. Els edificis –va precisar l'alcalde de Salt– han de ser immobles plurifamiliars de més de 30 anys d'antiguitat. El govern preveu congelar la majoria de les taxes.

Petició del síndic

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va demanar ahir que la Sareb actuï, doti la Generalitat de part dels seus immobles i així ajudi a garantir el dret a l'habitatge. Ribó, antic diputat al Parlament per Iniciativa per Catalunya, va reiterar algunes de les seves propostes, com ara la de destinar a lloguer social el 30% dels habitatges obtinguts a baix cost i que es podrien destinar a primera residència.

El síndic demana al banc dolent que cedeixi aquests habitatges a administracions i entitats sense ànim de lucre per tal que, en condicions favorables, puguin ser de lloguer social. Ribó admet que la pròrroga d'Estrasburg és una oportunitat per trobar una solució per a les famílies afectades de Salt.

LA FRASE

El bloc ja és un punt d'atracció i ha vingut gent que no és de Salt. No tenim solucions per a tothom
Jaume Torramadé
alcalde de salt (Ciu)

LA XIFRA

10
persones
físiques del bloc ocupat de Salt han estat empadronades per l'Ajuntament. Són de tres unitats familiars.

“No puc donar l'ocupació com a solució”

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, reitera que la Generalitat i els serveis socials municipals són la via preeminent per resoldre l'accés a l'habitatge, tant dels ocupants del bloc del carrer Castany com de la resta de veïns. I està en contra de l'ocupació. “Com a toc d'atenció i per convertir-se en un símbol, entenc molt bé la reivindicació de la PAH. Ha aconseguit que tots els mitjans els facin cas, cosa que és difícil. Però com a institució pública hem de donar solucions a la gent, i no puc donar l'ocupació com a solució [...]. És un acte reivindicatiu, però no és sostenible”.

Fonts de l'Ajuntament de Salt assenyalen que han empadronat deu persones (de tres unitats familiars diferents) que s'han establert al carrer Castany. I asseguren que s'ha requerit vuit inquilins més del bloc perquè puguin accedir a un pis a Salt, però cinc no han respost i una ha dit que estudiarà l'alternativa. A la sala de plens, Torramadé va instar els membres de la PAH a “rebaixar les pretensions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Construiran 271 habitatges protegits més al Parc de l’Alba

Cerdanyola

Acrediten el Trueta per al tractament quirúrgic del càncer d’ovari avançat

GIRONA
societat

L’exdona de Mainat afirma que “no el volia mort” i que va intentar salvar-lo

Barcelona
Societat

Concentració veïnal contra el volum de taxis, busos i VTC turístics cap al Park Güell

Barcelona

Un estudi constata que l’activitat física guiada a la natura millora l’estat d’ànim

GIRONA
societat

Creixen un 28% les agressions contra el col·lectiu LGTBI en un any

barcelona

El projecte de regeneració del nucli antic situa l’espai d’atenció a la seu del COAC

OLOT
salut

El nou cribratge detecta el primer nadó amb hiperplàsia suprarenal

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Barcelona activa la fase d’alerta per nits tòrrides

Barcelona