Societat

El PSC denuncia la inacció de Torramadé en el bloc ocupat

Pineda veu “deixadesa” en l'equip de govern de Salt i és partidària que la PAH participi en la negociació amb la Sareb

L'exalcaldessa critica la falta d'ambició de les ordenances

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Salt ha denunciat la gestió de l'alcalde, Jaume Torramadé, en l'ocupació del bloc del carrer Doctor Castany per part de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). L'exalcaldessa Iolanda Pineda considera que la feina del grup de CiU, al govern, ha consistit a no fer res. “Hi ha hagut deixadesa de l'Ajuntament [...]. El bloc de Salt s'ha convertit en un símbol, no només per la feina de la PAH, sinó també gràcies a l'alcalde.”

Pineda va explicar que la mesa local del dret a l'habitatge és efectiva a Girona, però no a Salt. Segons l'exsenadora, “hi ha hagut deixadesa de l'Ajuntament. Des del març del 2013, la PAH reclama l'oportunitat de negociar amb la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Restauració Bancària (Sareb)”. Per Pineda, CiU hi ha posat traves.

En una roda de premsa a la seu del partit a Salt, Pineda també va dir que CiU va trigar nou mesos [des de l'octubre del 2011 fins al juliol del 2012] a posar en marxa la mesa del dret a l'habitatge, des que se'n va aprovar la creació per sessió plenària. Va recomanar que totes les parts es calmin “en benefici de les persones que pateixen. No és qüestió que el govern s'ofengui cada cop que hi hagi una sortida de la PAH, i tampoc cal que la PAH faci sortides de to”.

La decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) obliga a moure's, segons Pineda. “Els problemes no se solucionen deixant-los podrir. Crec que la Sareb, el govern [espanyol], la Generalitat, l'Ajuntament i la PAH han de dialogar i trobar una solució. La via del diàleg s'ha desestimat des del principi.” La regidora de Salt troba que al govern de Rajoy “li hauria de caure la cara de vergonya” per l'advertiment del TEDH.

El portaveu d'Independents per Salt (IpS), Ferran Burch, considera que a l'equip de govern “l'interessa ben poc el que reclama la PAH. Podria fer moltes coses, ja que té més recursos en polítiques d'habitatge que la PAH”. Per Burch, des de l'inici de l'ocupació, el mes de març, “l'Ajuntament no ha anat a tractar amb la gent del bloc ni a conèixer les seves reclamacions”.

La Xarxa de Drets Socials de Girona (XDS), que aplega una vintena d'entitats, elogia “la mobilització popular”, que ha aturat el desallotjament.

“De poca rellevància”

El PSC també va qüestionar ahir les ordenances fiscals municipals per al 2014, que s'haurien d'aprovar en el ple de dilluns. “Són de poca rellevància”, va explicar Pineda, acompanyada del també regidor Mingo Álvarez. El PSC votarà dilluns en contra de les ordenances.

El PSC proposa la creació d'una taxa per gravar els habitatges buits d'entitats bancàries o persones jurídiques. Així, els socialistes compensarien la pèrdua d'ingressos de l'IBI. El PSC demana que es rebaixi aquest impost un 3,5% i que hi hagi progressivitat en les taxes i els impostos en funció de la renda. Álvarez demana bonificacions per a l'ús habitual de la deixalleria i l'autocompostatge.

LA FRASE

El bloc de Salt s'ha convertit en un símbol, no només per la feina de la PAH, sinó també gràcies a l'alcalde
Iolanda Pineda
EXALCALDESSA DE SALT (psc)

LA XIFRA

9
mesos
va trigar l'equip de govern de Salt a constituir la mesa local pel dret a l'habitatge, segons afirma el PSC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona
educació

Prop de 400 obres de millora i retirada d’amiant en escoles a l’estiu

barcelona
INFRAESTRUCTURES

El pantà de Guiamets connectarà amb el riu Ebre el maig del 2025

Guiamets
societat

Es rebaixa el nombre d’aturats al municipi en un centenar de persones

salt
URBANISME

La millora del parc de la Ciutadella costarà nou milions

Barcelona
urbanisme

Construiran 271 habitatges protegits més al Parc de l’Alba

Cerdanyola

Acrediten el Trueta per al tractament quirúrgic del càncer d’ovari avançat

GIRONA