DO Penedès. fruits de la terra

El fals mite dels blancs

El Penedès ha estat considerat des de sempre un territori de vins blancs per la seva vinculació amb el cava. Però en aquesta DO han sorgit en els últims anys una gran diversitat de negres que poden passar la mà per la cara a vins de prestigi i amb més espai a les cartes dels restaurants.

En el moment en què el Penedès ha posat en marxa la part fonamental del nou pla estratègic de la Denominació d'Origen Penedès, que s'estén per les comarques de l'Alt i Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia, i que aquesta zona ha aconseguit tenir el primer clúster vitivinícola de l'Estat espanyol, ja no es pot parlar de la DO Penedès com un productor de vi qualsevol. La quantitat ja no importa, ara importa la qualitat i amb poc temps es podria començar a percebre una clara desvinculació entre la producció de vi i cava. Els elaboradors, amb el suport dels viticultors i d'un mercat potencial creixent, aposten per varietats que en els últims cinquanta anys s'havien vist només en els mapes veïns. El pinot noir o el sirà s'han convertit en varietats treballades als cellers del Penedès de manera cada vegada més habitual per a la producció de vins de gamma alta i superior. Això no ha deixat de banda les varietats tradicionals. El xarel·lo, cultivat a la zona de la DO Penedès i en una petita proporció a Alella, s'ha convertit en la marca de la casa d'aquesta denominació d'origen. Aquesta varietat fonamental en l'elaboració del cava està intentant trobar el seu lloc en l'elaboració de vins blancs de gamma alta i, segons els elaboradors, està a punt d'aconseguir-ho.

En els últims mesos la DO Penedès ha fet un pas endavant: ha apostat per la qualitat enfront de la quantitat. Aquesta decisió suposarà un esforç extraordinari per part de viticultors i elaboradors, però el Consell Regulador considera imprescindible aquest pas i, a més, confia que aviat donarà els primers fruits. Prescindir d'alts percentatges de la producció actual i apostar per vinyes controlades i cuidades per a productes específics i cellers específics pot ser el futur del Penedès perquè, segons els experts, el Penedès serà Penedès o no serà. Aquest pas hauria de posar fi, sobre el paper, a la incertesa dels viticultors i hauria de garantir produccions més adients als productes que es volen fer. De fet, els cellers que han iniciat el camí en la producció de gamma alta ja treballen en aquest sentit i els que no ho han fet s'hi veuran abocats aviat pel corrent econòmic de la zona. Les vinyes, a més, han d'obrir encara més tot el seu potencial turístic amb una alenada de vigor a les rutes del vi i el cava que ja s'han començat a fer i han donat els seus primers fruits amb finques dedicades específicament a l'enoturisme, aprofitant el potencial que garanteix el lligam entre la producció del vi i l'agraït paisatge de les vinyes.

Viticultors
3.916 en 25.347 hectàrees
Producció anual
219.532.355 quilograms el 2008
Varietats
Xarel·lo, parellada, macabeu, chardonay, malvasia, riesling, gewüstraminer, moscatell, garnatxa, sirà, monastrell, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, samsó i ull de llebre.
On trobar-los
www.dopenedes.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
turisme

Els hotels catalans van registrar 8,2 milions de pernoctacions aquest juliol

Barcelona
Infraestructures i serveis

Puente assegura que les obres de la Sagrera ja han assolit el 72% d’execució

Barcelona
Societat

La fiscalia demana a Mossos i DGAIA si hi ha hagut menors desprotegits al polèmic taller de Granollers

Granollers
moda

24 dissenyadors pujaran a la passarel·la de la 080

Barcelona

Peraire remarca que el nou Govern “no pot mirar cap a un altre costat” en el relació a Solius i Vacamorta

RIUDARENES

La Cimera Social de l’Aigua, crítica amb la nova dessalinitzadora de l’Empordà

GIRONA

Completen la gran àrea d’espais verds connectats a l’entorn del cementiri

ROSES
societat

El 4 de setembre engega el projecte per reutilitzar material de deixalleria al Penedès-Garraf

Cubelles

La Iaeden presenta al·legacions a la variant de Vilafant i a la nova connexió N-II amb AP-7

GIRONA