DO Montsant. fruits de la terra
Rengleres de ceps generosos
La DO vinícola més jove de Catalunya va néixer ben situada al mercat. Es va considerar un valor emergent, que ha donat resposta a les expectatives amb vins de qualitat. El nombre de cellers s'ha duplicat des que van obtenir la denominació d'origen
El 2001 es va materialitzar l'aspiració dels cellers de la subzona Falset, inclosos en la DO Tarragona, d'obtenir una denominació d'origen pròpia. Els permetia potenciar les característiques dels vins que s'elaboren a la zona i que han sobresortit entre els més prestigiosos, sovint per la relació entre la qualitat i el preu, i avalats per la crítica internacional. La DO neix en una comunitat eminentment agrícola, en un paisatge que es conserva com una riquesa patrimonial afegida. La marca Montsant potencia, a la vegada, trets de joventut i dinamisme: ha estrenat web i bloc, és present a les xarxes socials d'internet, disposa d'una botiga virtual i s'ha obert mercat a la Xina, una vegada consolidades les exportacions a França, Alemanya, la Gran Bretanya, els Estats Units i la resta de l'Estat. La DO serà pionera en l'aplicació del codi QR, que imprimirà a les etiquetes de totes les ampolles elaborades en el marc de la denominació. El client, sigui on sigui, rebrà tota la informació del vi i del seu origen al telèfon mòbil, per mitjà d'una fotografia al codi.
El nombre de cellers de la denominació s'ha duplicat des que se'ls va atorgar la denominació. El territori que ocupen forma una semianella al voltant dels terrenys de la llicorella i els elaboradors són cooperatives agrícoles locals que han apostat per la qualitat, cellers de viticultors locals que han decidit fer el seu projecte i cellers de nova implantació fruit d'inversions mitjanes que han fet persones de fora del territori i que sovint s'hi han implantat a través d'enòlegs amb projectes en marxa a la veïna DO Priorat.
A la DO Montsant se sumen les personalitats de tots i cadascun dels projectes que tenen en comú l'elaboració de vins de qualitat, dins un mercat global. La política dels viticultors de la zona ha canviat radicalment els darrers anys, en què s'ha passat de valorar la collita en quilos de raïm a triar els carros de més qualitat. Els viticultors tenen cura de les vinyes velles, que constitueixen un gran tresor per a la DO. Produeixen pocs quilos per hectàrea però de gran qualitat: concentrats i complets. Són vins d'aromes lligades a les varietats originàries als quals les vinyes velles aporten estructura. Les varietats autoritzades, tant les que s'han conreat sempre com les que s'han adaptat els darrers anys, són chardonnay, garnatxa negra, blanca i peluda, macabeu, moscatell de gra petit, pansal, parellada, samsó, cabernet sauvignon, merlot, monestrell, picapoll negre, sirà i ull de llebre.