Enologia
Terra de vinyes
Land of Grapes apropa l'amant del vi al seu procés d'elaboració oferint-li des d'apadrinament de ceps fins a visites a productors
Disposa d'un total de nou cellers de diferents DO i ara vol entrar a Suècia i Anglaterra
Disfrutar del vi va mésenllà de fer el fatxenda dient que flaires aroma de poma Granny Smith
En Quimet Plana de Ca l'Estiu, a Fonteta, ha tingut cura de la vinya durant molts anys amb hàbits tradicionals i el resultat final havia estat, de tota la vida, satisfactori. Els fills d'en Quimet –generació de paladar fi– amb en David al capdavant, es van proposar fa uns anys millorar aquell vi i prestar especial atenció a la vinya familiar, uns ceps –de la varietat de carinyena– de més de 90 anys, perfectament conservats. “El primer any que el vi va sortir d'una manera decent el vam embotellar i en vaig regalar a un conegut anglès, en Henry, amb una etiqueta que deia «partner of Cal Estiu»”, explica en David, que va veure la llum aquell dia: “Resulta que allò li va agradar molt, i poc després me n'encarregava sis ampolles més”. Així va néixer la idea de Land of Grapes, una empresa empordanesa, instal·lada a internet (www.landofgrapes.com), amb un objectiu que n'ha de ser el seu motor de creixement: apropar als consumidors i amants del vi el procés d'elaboració: “un món que ens pot semblar molt proper a nosaltres i que, sobretot al nord d'Europa, els sembla tant llunyà com apassionant.” Aquella idea va anar madurant fins a fer-se realitat a principi d'aquest 2013: era al maig passat quan Land of Grapes es presentava al celler Alta Alella.
La clau de l'atractiu de l'oferta és la possibilitat de participar i seguir el procés d'elaboració del vi fins a rebre'l materialment a casa amb un format personalitzat. En el procés de formació i creixement de l'empresa hi han tingut un paper fonamental dues persones més, en Jordi Reixach, pare del web –la clau de l'oferta– i la Vanessa Bonet, qui en porta el dia a dia. Part de l'activitat són les visites guiades, però també hi ha l'apadrinament de ceps i, darrere de tot plegat, el producte final, el vi. Els lots s'ofereixen amb visita inclosa –o sense– i arriben a casa amb etiqueta personalitzada i amb una bosseta de terra característica del celler escollit.
Land of Grapes –literalment terra de penjolls– ja té acords amb nou cellers de diferents denominacions d'origen (DO) que, ens molts casos faciliten visites guiades i personalitzades als clients, que es poden fer en diversos idiomes. Els cellers amb qui tenen convenis són Can Blanc, certificat Demeter- (DO Priorat); la Vinyeta (DO Empordà); Vinyes de Terrer (DO Tarragona); Vinyes Domènech (DO Montsant); celler Alta Alella i Albert i Noya (ecològics); Solar Viejo (DO Rioja); Vaquos Valbuena de Duero (DO Ribera de Duero) i Vaquos Roda (DO Rueda). Els lots es troben en 14 botigues especialitzades en l'àmbit geogràfic barceloní.
La Vinyeta, gran exemple.
La Marta, cofundadora de la Vinyeta a Mollet de Peralada, protagonitza una excel·lent visita guiada, amb un dinar que ho remata a l'hora que la gana ja trasbalsa. És un perfecte exemple d'allò que pot gaudir el partner de Land of Grapes. El recorregut comença a peu de vinya i s'acaba assegut tastant –amb un acompanyament didàctic superb– el producte final. L'experiència dura més de dues hores d'explicació que satisfà llecs i saberuts del món del vi. És una manera de valorar una passió en alça que va més enllà d'assegurar, convençut –o per fer el fatxenda–, que aquella aroma afruitada que es nota és de poma Golden, potser empeltada de Granny Smith.