Societat

La loteria castiga Catalunya

Els catalans només recuperen un 8% del que havien jugat

La recaptació del sorteig baixa el doble que a l'Estat

Diversos cinquens premis esquitxen el territori, amb Premià de Mar al capdavant

Sèrie a sèrie. Gairebé euro a euro, Catalunya va anar recuperant ahir una petita part de la inversió en la rifa de Nadal. Un sorteig especialment esquerp amb el país, ja que amb prou feines va poder esgarrapar alguna sèrie dels tres grans premis. Sort que els cinquens van ser generosos i van esquitxar força poblacions, amb Premià de Mar al capdavant. Els premianencs es van endur quasi deu milions, un terç dels guanys que va obtenir el país.

Catalunya va recuperar 29 milions en grans premis, sense comptar les aproximacions de la grossa, d'un total de 359 milions jugats. Només un pessic –una sèrie– de la grossa al Poblenou de Barcelona, dues més del tercer a Vilanova i la Geltrú i a Sort (La Bruixa d'Or), i més engrunes dels quarts a l'Hospitalet de Llobregat, també Sort, la Seu d'Urgell i Barcelona.

Els cinquens sí que van ser lleugerament més generosos, sobretot al Maresme, amb gairebé la totalitat d'un dels vuit premis a Premià de Mar, bona part d'un altre a Sant Pol de Mar i un altre a Tarragona, d'un total de vint municipis amb premi.

Però la pluja fina dels cinquens va permetre sumar només 29 milions, ja que la grossa va anar a parar a Leganés, Arrasate-Mondragón i Bailèn, sobretot, i tot el segon a Granadilla de Abona (Tenerife). L'any 2012 ja havia estat deficitari per a Catalunya, amb 50 milions dels 393 jugats, i el 2011, encara pitjor: només 21 milions de 432.

La Grossa de Cap d'Any

Cada català ha jugat una mitjana de 47 euros, un 8,4% menys que l'any 2012. De fet, Catalunya ha liderat aquest Nadal el descens de vendes de la rifa, probablement per l'existència d'un sorteig propi, la Grossa de Cap d'Any, que ja ha recaptat 30 milions d'euros i que ha hagut de doblar la quantitat de números que es van posar a la venda per la bona acollida que ha tingut. L'Estat ha recaptat un 4% menys en loteria, just la meitat del descens detectat a Catalunya. Per demarcacions, Lleida lidera les baixes, amb un 11% de dècims venuts menys. Tarragona se situa en un 10%, i Barcelona i Girona, en un 7% menys. Fa cinc anys que les recaptacions van a la baixa, tot i que el sorteig de Nadal genera la meitat dels ingressos anuals per loteries a l'Estat.

El d'ahir era el primer sorteig de Nadal en què els guanys superiors a 2.500 euros computaven fiscalment. Els posseïdors dels dècims i els que els cobrin seran els encarregats de tributar el 20% al Ministeri d'Hisenda, tot i que no ho hauran de fer els que tenien alguna participació.

LES XIFRES

8,46
per cent
menys han jugat els catalans en el sorteig d'enguany, amb un total de 359 milions invertits.
20
poblacions
de Catalunya van esgarrapar algun premi menor, amb Premià de Mar al capdavant.

Una grossa per a municipis molt tocats per la crisi

La grossa de Nadal d'ahir va anar a parar a municipis força tocats per la crisi i per diversos episodis de conflictivitat laboral els últims mesos. Leganés es va endur la part més gran del pastís, amb 360 milions. Molts dels afortunats que es van personar a l'administració guanyadora admetien que fa temps que estan a l'atur. De fet, Leganés lidera el percentatge de població aturada de la comunitat de Madrid. Arrasate-Mondragón es va endur el segon tall del pastís, amb 180 milions. La localitat basca viu molt pendent de la crisi del grup d'electrodomèstics Fagor, que ha deixat a l'atur dues mil persones fa només un mes. Bona part de les participacions premiades amb la grossa les havien comprat treballadors de Fagor del barri de San Andrés, on hi ha una de les plantes principals del grup. La població de Bailèn liderava la producció de ceràmica i maons a Andalusia, però el sector immobiliari va deixar gran nombre de treballadors també a l'atur. Ahir van celebrar que els hagi tocat el tercer tall del pastís, amb més de 60 milions d'euros. València i Manises es van afegir a la festa, amb quatre milions cadascuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.