Societat

Els pessebres es fan vivents a les comarques gironines

A Bàscara celebren el quarantè aniversari de la representació i a Vilavenut, el vint-i-cinquè

 L'estel de Nadal de Joanetes, rècord Guinness, es va instal·lar fa vint anys i ara es veurà de prop

Els pessebres vivents sintetitzen la tradició bíblica i la tradició del país. Són la continuació de les representacions teatrals, dels quadres escènics, nascuts a l'entorn de la litúrgia cristiana per fer entendre allò que no és racional, que és qüestió de fe, és a dir, els misteris d'aquesta religió. I un dels principals és el del naixement, d'una mare verge, de l'home déu Jesús. Mai, doncs, com en aquest cas, hi ha una barreja més clara de fe i realitat i, en els pessebres vivents, aquesta realitat, moltes vegades, està tenyida de tradició.

Aquesta barreja es pot disfrutar als pessebres vivents, que durant aquests dies de les festes nadalenques mobilitzen milers de persones a les comarques gironines, entre organitzadors, figurants i visitants. En tots els casos hi ha novetats –algunes de molt petites, com ara la introducció de la figura del caganer a Tossa de Mar, per exemple– i en dos celebren efemèrides: a Bàscara commemoren el quarantè aniversari i a Vilavenut, el vint-i-cinquè.

A Bàscara (25, 26, 28 i 29 de desembre, i 1 de gener, 19 h) els figurants, caracteritzats amb indumentària d'època, representaran les escenes bíbliques al centre del poble i a la riba del Fluvià, aquest any ja sense la preocupació del pas de camions per la travessera, que havia mobilitzat els veïns i fins i tot els personatges del pessebre, un dels més antics del país. El més antic també és gironí. Es tracta del de Castell d'Aro (25, 26 i 29 de desembre, i 1 i 6 de gener, 19 h). Es va representar per primer cop el 1959 i té la Creu de Sant Jordi. Això no va impedir, diumenge passat durant la primera representació, que en una escena es reivindiqués l'aturada dels desnonaments.

A Brunyola (25, 26 i 29 de desembre, 19 h) l'audiovisual per animar l'espera de l'inici s'ha convertit en tot un referent. L'entorn és privilegiat i, a més, hi ha la possibilitat de donar la carta als Reis.

A Navata (25 i 26 de desembre, 18.30 i 19.30 h), un altre dels tradicionals, els personatges d'època i estàtics omplen els diferents racons del centre del poble.

A Fontcoberta (25 de desembre, 19 i 19.30 h) l'àngel de la façana i les escenes a can Pujol tornaran a ser els elements identificatius. Els alumnes de l'escola interpretaran una nadala creada expressament per a aquest pessebre.

A Pals (25, 26 i 29 de desembre, i 1 de gener, 18 i 20 h) el recinte gòtic del poble es converteix en l'escenari perfecte.

A Santa Pau (25 i 26 de desembre, 19 h) estrenen una petita representació teatral a l'inici del pessebre, que presenta les escenes estàtiques i d'època al recinte medieval, amb alguns quadres renovats.

A Montagut i Oix (25 i 26 de desembre, 19.30 h) el recorregut amb escenes d'època i populars catalanes torna a ser pel centre, i en destaca el mercat.

Vint-i-cinc anys de representacions a Vilavenut

L'associació de veïns de Vilavenut celebra el 25è aniversari del pessebre vivent (26, 19 h). La iniciativa va ser del rector, que es va animar a fer algunes escenes a l'entorn de l'església i els veïns s'hi van implicar. Joaquim Viñas és el que hi ha estat més anys, en fa 24 que fa de caganer.

Vint anys d'un estel amb 500 bombetes de rècord Guinness

L'estel de Nadal gegant és un dels elements més característics del pessebre vivent de Joanetes, a la Vall d'en Bas. Fins ara, però, aquest estel s'ha hagut de contemplar des de lluny, perquè estava instal·lat a dalt de la muntanya de Santa Magdalena. Aquest, en canvi, serà el primer en què es podrà veure de prop amb motiu de la celebració del vintè aniversari que es va muntar i que, amb 500 bombetes, li va valer tenir el rècord Guinness. El pessebre de Joanetes és molt característic, perquè totes les seves escenes són d'oficis tradicionals o estan ambientades en la indumentària i els estris tradicionals del país.

Salt s'afegeix a la nòmina de representacions gironines

Cal Mut, al barri vell de Salt, és el marc de la primera edició del pessebre vivent d'aquest municipi (28 i 29 de desembre, 18 i 20 h). Organitzat per l'associació de veïns d'aquesta zona, tindrà diverses escenes bíbliques i d'oficis i, fins i tot, la presència dels Reis d'Orient. A Celrà (dia 26, 19 h), el nucli antic és l'escenari del pessebre; a Peralada (25, 26 i 29 de desembre, i 1 de gener, 19 h) és el parc del Castell, i a Llers (25, 26 i 29 de desembre, i 1 i 6 de gener, 18 h), el centre del poble. A Tossa de Mar (dia 26, 18 i 20 h) l'escenari és la vila vella, les escenes són teatralitzades i presenta nous personatges, com ara el caganer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia